QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3740|回復: 12

[語音探討] 你們的-m, -n, -ng, -p, -t, -k穩定嗎?

有沒有受後字聲母影響而變音?
-n:初歸抱。
-k:文化大命。
「心抱」據說原本是「新婦」,為什麼是「p'-」聲母?是古音嗎?

睇唔明你哋講緊乜。「穩定」又系乜嘢意思?

你哋系咪講緊「平聲韻母」同「入聲韻母」嘅關係?

我唔知對唔對題,據「何應雄」先生所編著嘅「粵語九聲」一書,平聲韻母中,除結尾有「m,n,ng」之外,其他任何韻母均不帶入聲。而結尾有「m,n,ng」音嘅韻母,讀入聲時,會相應地轉變為「p,t,k」,例如,「amap」、「anat」、「angank」,佢說明咗噉系因為喺語言學上,「m,p」屬於「雙唇音」,「n,t」屬於「舌尖音」,「ng,k」屬於「鼻音同舌根音」。發音部分相似或相近,發音時一組「m,n,ng」不吐氣,另一組「p,t,k」也不吐氣而成為阻塞音,所以唎兩組音系互有關係嘅,佢哋之間既相同也有差異,因為噉嘅關係轉變而成嘅入聲,聽落又幾順理成章,同埋符合語言學嘅規則。唔知我講得啱唔啱哩?

穩定是指不容易讀錯尾音,特別是不容易受後字讀音影響而走音。
可以舉幾個例子嗎?
革命就是一個例子。
謝謝,是前後兩字口唇開合嘅問題,同讀得太快亦有關係。明白喇。
還有一個類似例子。

單音節鼻音ng(不是尾音),容易被前後輔音同化。

例如:五本來讀ng,十五中五或五百中的五容易變成m。
我讀「革命」,個-k可能回轉咗做glottal stop,轉-p真係未試過
我反而唔識發喉塞尾音。
-p, -t, -k有人會讀成喉塞音,那麼,-m, -n, -ng有沒有人讀成鼻化音?
「鼻化音」係咪指mb、nd、ŋg?以我所知,m、n、ŋ係同p、t、k相同部位嘅鼻音,亦可以話m、n、ŋ係同b、d、 ...
mbingkwan 發表於 2012-7-15 14:18

鼻化音不是指這個,是尾音-m, -n, -ng消失,元音帶濃厚鼻音。
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%BC%BB%E5%8C%96%E5%85%83%E9%9F%B3