QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Yuok

[比較研究] [原創]近廿年佛山話向廣州音急速靠攏成因分析

OK多啲出呢類好帖啦!

最大嘅原因係,廣州係省城,大家都係從政治、經濟、文化等各個方面向呢個中心城市靠攏,各地嘅口音,喺省城得到咗融合,形成咗省城話,即廣州口音嘅粵語,而呢個省城話,係大家約定嘅,冇人強迫嘅,故此,多人學係好正常嘅,呢個中心城市,唔係廣州都得,但係呢啲口音係唔會隨住城市個名而變嘅,事關係好多人、好多年前形成嘅,若果要改,都要等呢脫人作古先得。

廣州話由於佔據誒廣播傳媒,其他粵語方言人士普遍呈現出方言自卑感,該個亦係南番順話向廣州話靠攏嘅根本原因。

原帖由 dengjun 於 2006-10-19 23:17 發表  上面分析四条都很正确.我对第三条作点补充: 佛山口音和广州口音虽然有区别,但是彼此较接近,是通话的,青年人与其固守佛山口音,让别人费解,不如改为广州口音,可以在更大范围内沟通,何乐而不为呢?青年人朝气蓬勃,很快跟上潮流,这 ...
如此一來,粵語其他子方言將漸次消失。
讲鬼咩,余OK上电台做节目都自动自觉收起啲佛山音喇。

原帖由 佛山霍先生 於 2009-5-12 23:40 發表 讲鬼咩,余OK上电台做节目都自动自觉收起啲佛山音喇。

南、番、順唔同口音啫!

与南、番、順口音无关,系自觉向广州音睇齐。
原帖由 leon_jeng 於 2006-10-21 07:52 PM 發表 我既意思系講所謂的「廣州話」系出自南海話的。廣州粵語所以被稱為「廣州話」系因為佢系廣東及嶺南的中心。實質它(廣州話)跟南海粵語一樣系同類系粵海片廣東話。 ...

香港人除咗广州话以外,就唔会将其他听唔明的粤语口音当成「广东话」,比如台山话,因为香港人大多听唔明。如果香港人走到广西,睇下广西人睬唔睬你呀啦。呢度唔系香港讨论区,唔好宣扬「广东话」文化啦。

罪因在香港

主要是因为受到香港传媒的恶意中伤所致。香港 吴、闽 籍移民比例偏高,香港最雄厚的传媒集团(TVB)由 宁波商帮 把持,这些人及其后裔,学了广话之后,由于其口音曾受到广人的歧视,心态扭曲,所以反过来更加强烈地攻击广人的子方言,主要的渠道便是 影视作品,不断地透露出歧视广人子方言的潜藏信息。

香港南番顺籍移民比例偏低,不到五分一。特别是80年代深圳开放以来,大量「北族」人种涌入,使得香港人的基因进一步「北化」,特别是长相,与广人拉开的距离越来越大。

回覆 1# Yuok

我覺得電臺電視臺都用標準音廣播,以及學校老師都講標準音,係一個主因。唔好講佛山啦,就連順德嘅電臺DJ都係講標準音,而唔係順德音。
我從幼兒園到高中嘅老師,都冇人講佛山音(佛山音主要就係第四聲(如「時」)變調,其他同廣州話基本無分別)。我幼兒園因為係教工幼兒園,印象中居然根本冇小朋友講佛山話,令我上小學後聽到有同學用佛山話念我個名覺得好唔自在,好難聽(我屋企人都係講廣州音)。但係大部分小學同學都係講廣州音。初中同學裡面,女生根本冇人再講佛山音,因為覺得好鄉下,只有少部分男生無所謂,照講佛山音。高中同學基本上都講廣州音。後生仔女跟媒體、學校標準,以及同學之間交談嘅標準,於是大多數都講廣州音。

至於個別佛山特色詞匯,其實都好少後生講,比如「返歸」就好少後生講嘞。反正我分得出來,因為我屋企人冇乜講佛山特有嘅詞匯。

不過我覺得佛山人講話腔底同廣州人有些微分別,但後生仔女只要去咗廣州耳濡目染,即刻變成純正廣州音。

語言趨同標準化,於現今資訊發達之社會,似乎為大勢所趨。
讲鬼咩,余OK上电台做节目都自动自觉收起啲佛山音喇。
佛山霍先生 發表於 2009-5-12 23:40

余系广州人,自细响广州长大,佢冇佛山音唔出奇。
实际上从传统意义理解,佛山(说佛山话区域)只得几平方公里,讲佛山话嘅人口也不过几万人。随住佛山城市同埋人口近廿几年急剧扩充,原佛山话被稀释、剥落势所必然。