QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3460|回復: 5

[閒話雜談] 廣州人重視正音嗎?

話晒都係廣州話發源地。
廣州家下講國語多啲喎。
茶居同百貨公司啲待應都係講國語嘅。
咁就真係荷蘭炒粉!你食埋我嗰份。
我係廣州人,我重視啊。不過宜家撈西團體愈嚟愈大。佢哋d細路一堆堆全部講普通話。唉。好撚煩。宜家d o靚仔,好多都係同阿媽講撈話,個阿媽就同佢講廣州話。睇見到火滾。如果畀著係我有仔女,佢同我講撈話我唔打佢兩獲就怪
我就认为系本地土著人种太过「淋善」,捞人做事风格凶狠,所以我地本地人执输。

比如《外来媳妇本地郎》个「阿婵」虎艳芬,祖籍四川,虽然姖讲白话,但姖讲野够大声够恶,轮廓靓过本地人,皮肤又白嫩过本地人,我就中意娶哩挺捞婆,床上表现一定好爽,生个仔出来又绝对保证够「掗拃」够劲抽,唔使惊比捞仔虾,仲可以铲翻佢地转头。

我一向提倡用「野蛮」方法教仔,自细就应该灌佢饮54度白酒,加辣椒落佢饭餸度,等佢性格变更暴戾,更凶狠好斗。我大粤下一代男性应具备向外扩张的勇士性格。

以前我读小学,五年级时,有个父母河北南下干部的捞仔,体格好肥大,成日虾本地人。有次佢虾到我头上,激起我把火,我一拳「西」落佢晕精度(「晕精」即太阳穴),执起佢衫尾,将佢成个举起身,「戚」到去阳台,准备从五楼丢佢落街,系一大班老师同学出力扯住我,先无發生命案,我今日先可以坐喺度同你地倾计。
使君子,記住你第日係咁教仔呀。