QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5410|回復: 7

[粵語拼音] 粵語韵母ei同i嘅關係

??? 今日喺Q群度,廣韻論壇嘅朋友問粵語聲調系統中,係咪存在兩個同聲母嘅字,但係分別屬于i、ei韻。我隨便可以舉個“史”同“死”嘅例字,但係其實“死”喺粵語裏面舊時都係讀“si2”。再細細一諗,粵語裏面ei作爲韵母嘅字,其實都同i有好大關係,例如:
??? “四”“死”古讀si;
??? “己”“未”等等喺廣東好多方言區都係讀i韻;
??? 而印象中番禺某啲地方却將ei、i一律讀成ei,例如“獅子”讀sei1 zei2;
??? 再者,喺普通話入面,呢啲字都只有一個i韵。

??? 所以,可以認爲,粵語嘅ei韵母係從i韵母分化出嚟嘅。

「ei」「i」確實係粵語區(兩廣)各地方音中經常有互變嘅現象,有理由相信都係緣自一脈。。。
絕大部分都肯定係來自同一脈
這和文白異讀有關係吧……
絕大部分都肯定係來自同一脈

又真係喎, 我以前耐唔耐都會用下mi嚟讀" 未 ", 用"gi" 嚟讀"己",? 雖然我自細就講粵語.

我感覺好似同潮州話有關, 唔知啱唔啱.

用"gi" 嚟讀"己

呢啲讀音好多地方都有............

重有 ou  同 au  兩個音好多都有互換   好似"頭"字  我係讀 tau  而廣州音字典話係 讀“投”.............................重有好多字就唔一一舉喇

音位互补关系。普通话也有,例如:非、被、美。