QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11451|回復: 4

[語義解譯] 請教廣東話嘅尾音有冇fomula嫁?

如:
我唔知

㗎,嫁,喎,咗,㗎啦,喇,呀,吖
當問野時,我哋用:嗎,嘛,㗎,呢,呀,嘅

例子可用:
1. 我唔知㗎
2. 我唔知喎
3. 我唔知㗎啦
4. 我唔知呀

但係咁又唔係幾通
5. 我唔知咗
6. 我唔知吖

有冇fomula嫁? 有冇其他嘅尾音呢?
这个真搅不清,愚见是习惯使用吧了,好似古文的之丶乎丶者丶也一様,
有了尾音,便会琅琅上口。
其實formula都唔係無,當然會有例外,小弟嘗試整理幾種助語詞先:

㗎/嫁/喎 = 多數用於「但係...㗎/嫁/喎」
咗 = 同普通話嘅「了」,代表過去式
呀 = 感嘆句。例:係呀!
吖 = 例:不如...吖!
其實formula都唔係無,當然會有例外,小弟嘗試整理幾種助語詞先:

㗎/嫁/喎 = 多數用於「但係...㗎/嫁/喎 ...
ca637 發表於 2012-4-30 23:36

多謝CA637,確實我想重新整理D廣東話助語詞, 除咗我哋香港人常用嘅助語詞粗口:Lan,Hai...etc
就係要加翻D "㗎,嫁,喎,咗,㗎啦,喇,呀,吖 AND 嗎,嘛,㗎,呢,呀,嘅
點樣系統化佢呢?
1. 「了」,代表過去式 :
2. 感嘆句。
3. 問野 :

多多指教,我D中文有限。
粵語有些語氣詞是兩個字(兩個音節)。我忽然有興趣研究:那些兩個字的語氣詞的意思是否等於組成部分各自意思加起來?(平日沒有留意)