QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3682|回復: 4

[問音問字] 「啲」字

有人話「啲」嘅本字係「尐」,因為「尐」解做「少」,
我覺得呢個解釋有啲牽強,
因為指示詞「呢啲」「嗰啲」
佢哋嘅「啲」字都唔係解做「少」
而係表示相當數量、眾數,同普通話嘅「些」字差唔多

我覺得「啲」嘅本字可能係「等」
因為等嘅中古音係「多改切」
照道理聲母係/t/ 韻母嘅未元音係/i/
同啲字嘅讀音/ti/相似
等字讀成/ti/可能係音變所致
而且等字都可以表示相當數量、眾數
譬如「此等言語」
不過呢個只係我嘅臆測
無乜根據
所以想問下各位嘅睇法
可能係 " 菂 " 字,蓮子菂,一粒菂個菂,因為以前聽過有 " 菂朵 " 讀  " 的dur " 嘅,亦有人讀做 " di dur ",可能係轉音,而普通話 " 菂 " 讀 " di "。

回覆 4# mbingkwan

" 菂多 " 讀 " 的多 " 都聽過人咁講," 菂咁多 " 讀 " 的咁多 " 都聽人講過,但 " di 多 " 就好似無聽過人咁講,一講 " di " 就會跟著講 " dur 1 "。有人用 " 朵 " 嚟代表。" 朵 " 讀 " dur 1" ,高平聲調。
新婦(讀新抱)= 而家個個寫 「新抱」。你會說「辛苦」嗎?
我等,「等」字很難講的,講「我哋」,順很多。
點解不可以寫「我等」,讀「我哋」?
香港人是這樣的:喜歡寫一個唔存在的字,如X'mas,不寫一個字典裡有的字Xmas。理同!
同意「尐」、「啲」確係要分開,「尐」係好少,例如「尐咁多」,「啲」係一定數量,「一啲」可以係好多嘅。兩個字發音都唔同:dit1咁多、一di1 。