QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6317|回復: 10

[語義解譯] 『瞓未醒』&『未瞓醒』

我想問『瞓未醒』『未瞓醒』係咪都可以用?意思係咪一樣架?

因為我通常都係講『未瞓醒』,有一日我聽到我朋友講『瞓未醒』我就覺得好奇怪。

『未瞓醒』可以講一個人未起身,仲瞓緊。

如果一個人啱啱瞓醒,行路『中下中下』,通常都會問:「你未瞓醒啊?行路『中下中下』。」

呢種情況下,係應該問對方『未瞓醒』定係『瞓未醒』?
本人认为两个噶意思系差唔多架
都可能系你朋友未瞓醒 讲颠倒咗 都有可能架
本人认为两个噶意思系差唔多架
都可能系你朋友未瞓醒 讲颠倒咗 都有可能架 ...
lebuzishu 發表於 2012-4-9 13:10

我上網search,兩個用法都有人用。
我其實諗過有冇可能係受到普通話影響。

『睡不醒』--》『瞓未醒』
我上網search,兩個用法都有人用。
我其實諗過有冇可能係受到普通話影響。

『睡不醒』--》『瞓未醒』 ...
mVndY 發表於 2012-4-9 16:48

是有分別的,「瞓未醒」是指睡眠不足夠,還未回復完全清醒狀態。「未瞓醒」是指人工作時無精打采不起勁懶洋洋狀態,被人責備「你未瞓醒呀」!
是有分別的,「瞓未醒」是指睡眠不足夠,還未回復完全清醒狀態。「未瞓醒」是指人工作時無精打采不起勁 ...
wongkm33 發表於 2012-4-9 22:18

我明白喇,我將兩個意思都理解為『未瞓醒』
4楼的留言启发咗我。「瞓未醒」是指瞓紧,重未醒,未起床。「未瞓醒」是指已起床,但未完全清醒。

以英文 ...
mbingkwan 發表於 2012-4-10 01:09

啊?我的理解跟你的相反。

「瞓未醒」= sleepy,「未瞓醒」= asleep
非常同意是有分別, 解釋好清楚,咁質素,同素質呢?

多多指教!
其實都差唔多, 睇你自己點用
恩 原来系咁 啊
沒法理解「瞓未醒」。求達人舉例。