QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5565|回復: 19

[粵語教程] [原創]粵講粵精彩1——開篇

有人向我反映~最後嗰句[粵語.cn]聽唔清(畀啲音樂盖咗)~!!!

開篇係詩朗誦一首: 《蜀相》 杜甫 丞相祠堂何處尋,錦官城外柏森森。映階碧草自春色,隔葉黃鸝空好音。三顧頻煩天下計,兩朝開濟老臣心。出師未捷身先死,長使英雄淚滿襟。
[此帖子已經被作者於2006-10-15 23:31:53編輯過]

果然好嘢!注意控制好錄音時聲音嘅大細,再加幾成肉緊就好喇。繼續努力!期待更多精彩內容。。。

《蜀相》 杜甫蜀相祠堂何處尋,錦官城外柏森森。
"蜀相",但第一句讀“承相”?
隔,我讀gaak,Highyun讀咗gak

幾好

如果可以吸引多啲人關註就好

呢个栏目好有新意,正啊!支持!

哈哈~背景音樂唔錯喎...仲有開頭把聲好正...不過之後highyun 好似緊張咗d...加油呀!!期待下次你的錄音!!

[em02]
好好聽啊!幾時有第二集啊?
  感覺適當再多少少評論就好啲,最後嘅「粵語.cn」可以再大聲啲講埋出嚟。。。

再錄咗一次,加咗啲內容。

Revision版唔錯唔錯,嚴重support!

我做咗文字版講稿,請睇:

(版頭音——粵講粵精彩,主持:Ungoo Chan)

好多網友就反映粵語協會網站教程文檔就大把,語音教程就一個都冇,係咪(弱讀)嘥料啲呀?
  好嘞而家眾望所歸嘞,我哋終於決定推出呢套語音節目,節目嘅內容e4(語氣舒緩音)梗係圍繞網站啦。可以攞四句話嚟形容嘅,噉就係:知音識字,就(弱讀)咬文嚼字;嶺南文化,乜都講吓。顧名思義,知音識字就係一啲比較簡單嘅字啊,音啊,語法方面嘅內容啦;咬文嚼字就係正音、正字、本(此字讀錯,應為bun2音)字呢啲比較深層次嘅討論;嶺南文化主要講吓廣東嘅歷史同埋(弱讀)一啲坊間嘅趣聞;至於乜都講吓,就即係(連讀)除咗頭先嗰啲內容,同粵語其他相關嘅其他嘢都可以講啦。
  噉(弱讀)介紹完粵講粵精彩嘅節目,下面首先以一首詩作為第一集嘅開篇。呢首詩就係《蜀相》,係(弱讀)唐代詩人杜甫(一讀杜fu2)寫嘅,佢係描寫三國時期蜀國嘅丞相諸葛亮嘅(弱讀)。下面聽我朗誦吓:丞相祠堂何處尋,錦官城外柏森森。映階碧草自春色,隔葉黃鸝空好音。三顧頻煩天下計,兩朝開濟老臣心。出師未捷身先死,長使英雄淚滿襟。
  好明顯喺粵語裏面呢首詩係押「林、森」韻嘅,即係(連讀)「am」韻。但喺(弱讀)普通話裏邊呢,佢係有三個尾音嘅喎,分別係:un,en同埋in,根本就(弱讀)唔押韻嘅,又點體現到詩嘅押韻之味呢?所以話粵語係幾咁古雅呢!

(版尾音——粵語協會,網址:粵語.cn)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

附普通話譯文:

不少網友反映粵語協會網站教程文檔很多,語音教程卻一個都沒有,是否有點浪費了?
  好了現在眾望所歸了,我們終於決定推出這套語音節目,節目的內容當然是圍繞網站啦。可以拿四句話來形容的,那就是:知音識字,咬文嚼字;嶺南文化,樣樣講下。顧名思義,知音識字就是一些比較簡單的字啊,音啊,語法方面的內容啦;咬文嚼字就是正音、正字、本字這些比較深層次的討論;嶺南文化主要講一下廣東的歷史和一些坊間的趣聞;至於樣樣講下,也就是除了剛才那些內容,與粵語其他相關的其他東西都可以講。
  那介紹完粵講粵精彩的節目,下面首先以一首詩作為第一集的開篇。這首詩就是《蜀相》,是唐代詩人杜甫寫的,他是描寫三國時期蜀國的丞相諸葛亮的。下面聽我朗誦一下:丞相祠堂何處尋,錦官城外柏森森。映階碧草自春色,隔葉黃鸝空好音。三顧頻煩天下計,兩朝開濟老臣心。出師未捷身先死,長使英雄淚滿襟。
  好明顯在粵語裏這首詩是押「林、森」韻的,也就是「am」韻。但在普通話裏,它卻有三個尾音,分別是:un,en和in,根本就不押韻的,又怎能體現詩的押韻之味呢?所以說粵語是多麼的古雅!

[此帖子已經被作者於2006-10-18 21:17:26編輯過]

余OK真係好心機,將內容聽寫晒出嚟,好感動!

語音加埋文字,雖然唔算得係上乘之作,起碼都算係用心之作。我會盡快推出第二集。

我發現H君廣州話發音相當標準之餘有唔少弱讀同連讀嘅地方,所以喺括號入邊加以註明,呢啲地道嘅語音縮略對於不諳粵語者好難學到。感覺就好似鬼佬講英文時經常有略音嘅情況,中國人就係學唔嚟,除非佢出世長大都喺外國。。。
[此帖子已經被作者於2006-10-18 15:15:26編輯過]

好好好!多尐噉嘅資料成個網站即刻升格。恭喜恭喜!

見大家咁鍾意講嗰個字,我有個問題... 最後嗰句個 使 點解讀 史,唔讀 洗 呢?

[B]以下是引用[I]大吉利市[/I]在2006-10-19 11:10:32的發言:[/B][BR]

好好好!多尐噉嘅資料成個網站即刻升格。恭喜恭喜!

見大家咁鍾意講嗰個字,我有個問題... 最後嗰句個 使 點解讀 史,唔讀 洗 呢?

呢個問題值得討論,我一貼出嚟就有人好似你噉問過我。不過呢個係資源版,如果想進一步討論,不妨去專門嘅粵語討論版度開題。
[B]以下是引用[I]Kathy[/I]在2006-10-17 21:06:48的發言:[/B][BR]

哈哈~背景音樂唔錯喎...仲有開頭把聲好正...不過之後highyun 好似緊張咗d...加油呀!!期待下次你的錄音!!

[em02]
你讲得冇错,佢真係好紧张,谂到我就想笑,不过又真係几有新意,用咁嘅方式宣传粤语,效果一定会好。

非常之好,如果有字幕和分解读音就更好了……

对我等学习者而言^_^

非常之好,如果有字幕和分解读音就更好了……

对我等学习者而言^_^

ungoo原来姓"chan"嘅![em01][em01][em01]