QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7283|回復: 2

[問音問字] 车ling嘅「ling」字点写

车ling嘅「ling」字点写?ling即平时讲嘅轮毂、轮辋、轮圈。

唔会系根据英文「Rim」而来啩?咁可能汉字就冇正字嘞!
你猜半對,來自英文,bearing,是軸承之意.
ling 是取bearing後部份ring之音.

車軨,RIM

车ling嘅「ling」字点写?ling即平时讲嘅轮毂、轮辋、轮圈。

唔会系根据英文「Rim」而来啩?咁可能汉字就 ...
chavy 發表於 2012-1-23 14:34

相信閣下對玩車很有興趣,"车ling嘅「ling」字"在汽車行業寫作車軨,
英文就是"RIM"。
如果想Up Grade你部車嘅性能就更要換套靚嘅轆軨啦!
BBS合金軨是有名的高性能車軨,BMW轎跑車(COUPE)車主很喜歡採用它的。
不妨試試!
請参考以下圖片:

bbs rs rims

BEARING 並不是你所指的東西,沾不上關係。
請參考以下圖片,bearing是一定有滾珠的。

nskeurope.com

500 × 500 - Ceramic-coated ball bearings

.