QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2290|回復: 7

[語義解譯] 呢句话用广东话点讲

1如果换了我,他在这里就呆不住了.

2如果换了我,就不让他在这里呆下去了.

1. 如果(佢上司)係我,佢就唔係度等(佢早就走左)

2.如果(佢上司)係我,我就唔比佢係度 〔晒 (廣東第一聲) 時間〕或 (港式){dump 時間}

[此帖子已經被作者於2006-10-24 9:25:09編輯過]

楼主呢句话有歧义,唔同嘅情境有唔同嘅讲法

这是说话的人认为老板对某个员工不够严厉,没有解雇他.根据这个理解,用广州话表达如下:

------------------------------------------------------

----------------------------------------------------

ga/yu* hai` ngo" koeu" zao` yiu. zao/ yan* lAg.

假如系我,佢就要走人嘞.

ga/yu* hai` ngo" zao` giu. koeu" zao/ yan* lAg.

假如系我,就叫佢走人嘞.

[此帖子已經被作者於2006-10-24 7:56:53編輯過]
"走人"是否还可以说"扯人(ce/yan*)"或"扯(ce/)",请广州本地人指教。
[此帖子已經被作者於2006-10-24 9:09:35編輯過]
QUOTE:
以下是引用dengjun在2006-10-24 9:08:55的發言:
"走人"是否还可以说"扯人(ce/yan*)"或"扯(ce/)",请广州本地人指教。

關於“走”,廣州話有好多種講法,例如“扯”“閃”“撇”等等。

如果(佢上司)係我,佢就唔係度等(佢早就走左)

等在这里的用法可不可以解释一下

我試下:

1如果畀著我,距辰早就痞唔住啦

1如果換轉係我,距一早就唔喺度嘞.

2如果喺我,早就唔畀距痞落去嘞