QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2585|回復: 4

[詞彙及文法] 請問。。。。。。

今日睇番周星星嘅《逃學威龍3》聽到一個詞叫“茂利”呢個音,意思應該好似係“白癡”咁解。

請問係唔係咁解啊?查實真正嘅“茂利”係點寫嘅??

多謝曬。。。重有,我用念青五筆只能打到呢個“曬”,點解?

係唔係字庫冇呢個咁簡單嘅字?我諗唔會呱??

呵呵

樓主發錯版嘞。請參考吓網主Anl嘅解畫:
QUOTE:
以下係引用網主Anl喺其粵語學堂(http://www.cantonese.asia/anl/oncc/)嘅詮釋:

課堂 5 茂尼

茂尼:廣州音[mau6貿 nei2匿比切]
(解)用於貶義的說法,指一個人在某樣事物或程度上呆蠢的樣子。(例)做啲少少事都唔識,正茂尼一條。[小事都不會做,正式蠢貸。] || 嗰個茂尼咩嘢都唔識。[那個白癡什麼都不會。
]

注意:有提出「尼」應該用“理”或“利”,但「茂尼」指人,清楚這個意思,就知道不可能用“理”或“利”。

[此帖子已經被作者於2006-10-12 18:22:45編輯過]

關於繁體念青五筆打唔到「晒」嘅缺陷,喺呢度唔想展開篇幅解釋,祇要記住呢個唔係一個上乘嘅輸入法就OK嘞。我多次推薦打五筆嘅網友使用極點五筆+海峰五筆嘅組合,冇介紹錯嘅。。。

其實只要海鋒五筆就得啦?? 而家出咗9.1版??? 極點都係用海鋒嘅編碼同詞庫

粵語學堂係一種講法,但係都有唔同嘅聲音嘅

1.

「茂利」原是「謬戾」的變音,原指荒謬、狼戾合而為一的人,奸險小人。
現時意思演變成荒謬怪誕或無知的人。-----粵語趣談

?2.

茂利,愚昧無知之人。

茂,應作「瞀」,《唐韻》《集韻》《韻會》《正韻》????切,音茂。本意是「兩眼昏花」,引申指「愚昧無知」。《荀子·儒效篇》:愚陋傋瞀。【註】傋音寇,愚也。瞀,無知也。

「瞀」或通「愗」,《康熙字典》釋「愗」字:「《廣韻》《集韻》????切,音茂。怐愗,愚貌。餘詳怐字註。亦與瞀??通,亦書作??。」

利,應作「里」,「大鄉里」之「里」也,指沒見過世面之人也。

故「茂利」應作「瞀里」或「愗里」。

「里」或可作「俚」,粗野庸俗之意。

另外,劉志銘好似都認同第二種講法

請問。。。。。。

請問。。。。。。