QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8816|回復: 3

[正字本字] 「髝髞」、「㗦嘈」同「勞少 曹小」?

今日睇書研習之時,見到「㗦嘈」、「髝髞」兩詞,又聯想起之前發貼提及嘅「勞少  曹小」一詞(見:http://bbs.cantonese.asia/thread-31173-1-1.html

喺提出問題之前,先分別講講上面幾個詞:

1、髝髞:《廣韻》《集韻》髝髞,麤(粗)急貌(粗疏、急躁之意。《玉篇》髝髞,高貌。國語「Lao2 Sao4」
   髝,《廣韻》《集韻》從郞到切,音澇。  :《廣韻》蘇到切《集韻》先到切,從音噪。

2、㗦嘈:《玉篇》㗦嘈,聲也。國語「Lao2 Cao2」
   㗦,《廣韻》魯刀切。《集韻》郞刀切,從音牢。

3、「勞少 曹小」:《集韻》物未精。國語Lao2 Cao2」。
    :《集韻》郞刀切,音勞。
   :《集韻》才勞切,音曹。

粵語中,表達「急燥,急燥而言多」時,會用「Lou4 Cou4」、「Lou4 Hei3」。而表達「行為、外表等馬虎、粗糙」會用「Laau4 Saau4」。本人之前發貼提及「Laau4 Saau4」時用咗「勞少 曹少」一詞。但係近日將呢三個詞擺埋一齊,我又諗上面提到嘅「Lou4 Cou4」,「Laau4 Saau4」會唔會係從國語讀音直接轉過嚟用呢?

譬如話,髝髞,國語讀「Lao2 Sao4」,有「粗疏」之意,可以係「Laau4 Saau4」,讀音亦接近。而「勞少 曹少」,國語讀「Lao2 Cao2」,物未精之意,亦同「Laau4 Saau4」粵語中所表達之意相近,只不過讀音就不接近。

另一方面,髝髞,亦有「急燥」之意,可以係「Lou4 Cou4」,不過從國語讀音嚟睇並唔接近。而㗦嘈,國語讀「Lao2 Cao2」,聲貌,讀音接近,又有冇可能係「Lou4 Cou4」呢,畢竟當人「咿咿哦哦」嘅時候,你可以話佢「Lou4 Cou4」。

所以,我想大家幫手參詳下嘅問題就係,粵語入邊嘅「Lou4 Cou4」,究竟係「㗦嘈」定係「髝髞」?而粵語入邊嘅「Laau4 Saau4」,又係「勞少 曹少」定係「髝髞」?

我一個人諗得好混亂,不得其解。還幫諸君幫手參詳。

咁耐冇人答,等我來試下。

「粵拼lou4 cou4」=「勞少 曹少」=「㗦嘈」
「勞少 曹少」應該系本字,而「㗦嘈」系借字,一望就知。
例句:唉,算我怕咗你嘞,你唔好噉「勞少 曹少」得唔得,你已經煩咗我成個上晝。

「粵拼faat3 lou4 sou1」=「發髝髞」
我相信「發髝髞」系本字。
例句:你而家喺堵「發髝髞」都系於事無補㗎,不如恁下怎樣解決重好喇。

「粵拼laau4 saau4」=「金屚 鏉」
「「金屚」 鏉」喺廣東俗語考提到嘅本字,解不潔,而家亦有引申作「馬虎」嘅意思。可惜 「金屚」字全拼打唔到。
例句:爾個人好「金屚」鏉,唔沖涼就上床瞓。

http://www.zdic.net/zd/zi3/ZdicF0ZdicA8ZdicABZdic92.htm
1.gif 這個字在符號表裡找到,可惜本壇近來不知什麼原因冷門字總是貼不上!
這個字在符號表裡找到,可惜本壇近來不知什麼原因冷門字總是貼不上!
wongkm33 發表於 2012-9-16 20:37

見漢典掉轉嚟寫個喎﹗ 「金屚」 係咪「沙嬲豬」前身呢?