QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3199|回復: 10

[其它] 请教下玩过“KOF,街头霸王,三国志,一切街机游戏的朋友!

通常,打格斗游戏里面,满血做低对手,都会显示"perfect"嘅字样(应该源于"街头霸王"呢个游戏),所以,你呢个情景嘅讲法可以系:

"我冇伤血过关;"

"我perfect过关;"

或者畀人伤咗血,咪叫"冇咗perfect","畀人打鬼冇咗个perfect".

重有一个有趣嘅词语,当人物刚好喺血槽上被打到冇晒血(即几乎见唔到有血,畀兵仔一"hi"下都死嗰时候),完全冇叫"空奶",重有好少好少,好似见到血槽剩低一条丝嘅血显示(几乎都系一"hi"就死),叫"剩低一丝血".

例句:

"哇!好在啫,啱好打死只大嘢,剩番一丝血都唔死得喎!哈哈!"(空奶都唔死得喎!)

我想请问下!上述游戏当中。所选的人物里面。上边都有一个血槽。不知道你们是如何粤语形容呢?我们这里是讲“油”

2比如象三国志这个过关卡的游戏里面。每个关卡都有一个大人物,打赢这个大人物就算过了一关!我们称这样的大人物为(大嘢),又些中等的人物就称为(中嘢),不知道粤语是如何形容的?

谢谢了!

本人嚟讲:

血槽称“命”或“血”

大人物为“boss”,有朋友叫“大机”。

中等的人物一般当睄佢唔到。

我嚟讲,

“血”指,HP值,即health power,专指游戏人物嘅 生命值,表现受伤程度;

“命”指普通过版游戏里面嘅“1UP”所增加嘅数值,即“冇血之后死咗,所下降数值”,当呢个数值为0,而你又死鬼咗,噉你就game over了,需要再落银接机,倒数“继续”嘅画面出现

关底嘅最后boss,叫“大嘢”、“boss”,关卡中途嘅比杂兵高级嘅,叫“细嘢”,或者“细boss”

问下3楼的朋友!那如果“不费血”通关这里的“不费血”粤语如何表达啊?

“不费血”,我比較習慣講“冇嘥血”,即係冇浪費血。
講到打機,我以前嘅講法同你哋有啲唔同,“血”我講“油jau2”,“費血”我講“傷油jau2”,如果我打完一版(一關)嘅大嘢而唔需要費血,我就講“唔使傷油就過版”。

我哋稱“冇血”爲“僵尸”,哈哈

[em05]

[em01]O哦!明解

QUOTE:
以下是引用monfan在2006-10-13 2:47:11的發言:

通常,打格斗游戏里面,满血做低对手,都会显示"perfect"嘅字样(应该源于"街头霸王"呢个游戏),所以,你呢个情景嘅讲法可以系:

"我冇伤血过关;"

"我perfect过关;"

或者畀人伤咗血,咪叫"冇咗perfect","畀人打鬼冇咗个perfect".

重有一个有趣嘅词语,当人物刚好喺血槽上被打到冇晒血(即几乎见唔到有血,畀兵仔一"hi"下都死嗰时候),完全冇叫"空奶",重有好少好少,好似见到血槽剩低一条丝嘅血显示(几乎都系一"hi"就死),叫"剩低一丝血".

例句:

"哇!好在啫,啱好打死只大嘢,剩番一丝血都唔死得喎!哈哈!"(空奶都唔死得喎!)

關於“冇咗perfect”之情況,近排在機舖聽到個比較抵死的新講法──破處[em07]

至於剩低少少血過關,個人習慣用“剩番一條毛”來形容啦

細個玩街機大人物叫大嘢。