QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 12804|回復: 5

[問音問字] 氕. 氘, 氚, 気 的注解和注音?

近日在网上看见这几个字, 请问大家这几个字注解和读音 : 氕. 氘, 氚, 気

氕. 氘, 氚, 気
氕,Pit3,元素「氫」嘅同位素之一,係氫嘅最主要成份,符號1H, 原子量為1
氘,Dou1,元素「氫」嘅另一種同位素,原子量為2,舊稱重氫,符號為D,常用如熱核反應
氚,Cyun1,元素「氫」嘅又一種同位素,原子量為3,超重氫,元素符號3H或T。
気,今乃日本字,即係中文嘅「氣」,日語讀音為「Ki」。

回覆 2# promethusewei

氕,Pit3,元素「氫」嘅同位素之一,係氫嘅最主要成份,符號1H, 原子量為1
氘,Dou1,元素「氫」嘅另一種同位素,原子量為2,舊稱重氫,符號為D,常用如熱核反應
氚,Cyun1,元素「氫」嘅又一種同位素,原子量為3,超重氫,元素符號3H或T。
気,今乃日本字,即係中文嘅「氣」,日語讀音為「Ki」。

解释详细, 多谢!
同一问题: 氕. 氘, 氚, 这三个汉字是近代自创字还是古字?
回覆 3# twlai

三個字應為後來翻譯元素週期表嘅時候創造嘅子,以前無嘅。元素週期表裡面好多字都係造出嚟嘅。
回覆 4# promethusewei

明解.....thank you very much!
大陸版《辭海》就有。
佢嘅記憶法係,一撇、兩撇、三撇,原子量分別係一至到三,
讀到丿(撇)<pìd>、刀<dôu>、川<cûen>,英語protium、deuterium、tritium,
漢字形音意兼備,亏(繁體字唔記得咗)佢諗得出嚟。

多謝!