QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 19041|回復: 16

[語義解譯] [求助]耐用 廣東話點寫??

“襟用”正確應該點寫??

“禁用”係正字。
呢度嘅“禁”唔讀gam3,而讀kam1

此屬 g<=>k 嘅互轉關係。
部分字都既可發g聲母又可發k聲母:近、禁
部分字由原g聲母演化爲現讀k聲母:渠、構、購

可以由「弱不禁風」類比到「kam1用」正字嘅寫法。。。

多謝嗮!!

不過我覺得用“禁用”呢個詞冇乜人會知道有“耐用”嘅意思!!

感覺會怪怪地!!

因為「禁用」字面會產生歧視,所以會覺得怪怪地,但事實上「禁」除咗有阻止嘅意思外,重有經受之義。正如「重要」一詞如果上下文唔同,喺粵語裡邊都有唔同意思。。。

《國語辭典》﹕「禁,副詞﹕耐,多指物體的耐用而言。如:『這雙鞋真禁穿!』

點解我哋會覺得“禁”用喺“kam1用”唔慣?因爲粵語唔係官方語言,得唔到規範化,久而久之,啲人就會荒廢咗某啲字嘅部分讀音或者用法。

普語裏面,“禁”都有jin4同jin1兩個音,粵語點解唔可以讀kam1呢?

感謝3-7樓對“禁用”一詞嘅詮釋。

可能同近类似..

k 系白读, g 系文读..

釐清粵語 廣府話 廣州話 廣東話箇概念

所謂粵語 廣府話 廣州話 廣東話 好多人都將渠混爲一談 其實渠之閒箇內涵同外延係有好大箇區別箇 應該嚴格該何釐清

粵語 即華語粵方言 下分廣府片 東莞片 香山片 四邑片 羅廣片 高陽片 吳化片 邕潯片 梧州片 勾漏片 欽廉片等 主要分布向當前箇廣東省 廣西壯族自治區 香港特別行政區 同澳門特別行政區

廣府話 即華語粵方言廣府片 下分廣州話 順德話 南海話等

廣州話 即華語粵方言廣府片廣州話 以城內音爲標準音 此外又有西關音等

所謂廣東話 該箇命題難以成立 因爲粵語係跨行政區劃箇語言 勿係廣東一地專有 任何人都無法子準確畀廣東話一箇準確箇定義 祇係坊閒相互訛傳箇產物 所以一般勿提倡使用
是否有可能為堪?
例如:不堪重負,就是承受的意思。堪用,就是經得起用。。。額。。。
堪  
【丑集中】【土字部】 堪
--------------------------------------------------------------------------------
【唐韻】口含切【集韻】【韻會】枯含切【正韻】苦含切,音戡。【說文】勝也。 又任也,可也。【家語】子貢曰:吳王爲人猛暴,羣臣不堪。【羊祜讓開府表】臣有何功,可以堪之。 又堪輿,天地總名。【范浚心箴】茫茫堪輿,俯仰無垠。又【孟康曰】堪輿,神名,造輿宅書者。 又山形奇怪也。【揚雄·蜀都賦】堪當隱倚。 又姓。【風俗通】八元仲堪之後。 又【說文】地突也。【徐鉉註】地穴中出也,據此與龕同。 又【集韻】楚錦切,音墋。土也。一曰不淸澄。 通作勘,戡
堪音ham1吧?
回覆 12# 对一华

好多現代廣州話讀 h 聲母的字古廣州話都讀 kh。例如「去」,本讀 [khy]。
一讲「如不禁风」就恍然大悟!!
可以讲「禁使」…

係咪"o衿"用~?嗰字出唔到~~
学到野,thanks~