QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3445|回復: 9

[簡繁體漢字] 關於"武"字

中文有形聲字同會意字

而會意字中以前我嘅老師匀以"人言為信","止戈為武"等說明"會意"如何如何

而何解如今係"止弋為武"?

我查過一下<康熙字典>都話係"止戈為武"

而且剛查了「段氏說文解字注」,很清楚解係"止戈為武",重話係倉頡造此字嘅本意(!?)
"武"字嘅古字到底係咪有一撇?點解到而家會變成"止弋為武"?

[此帖子已經被余OK於2006-10-14 0:34:14編輯過]

據說“武”字嘅甲骨文同篆體字都係由“止”與“戈”組成,而“武”字喺使用中形體發生演化,形成楷書,“戈”字嘅一撇就移咗去上面變成咗一橫。“止”與“戈”一共8畫,組合成“武”字同樣係8畫。

衹要你打開下面嘅鏈接,你就會同意上面嘅講法,裏面列出“武”字嘅演化過程,甲骨文裏面都係“戈”,逐漸發展到金文,六書之後就出現“弋”,“戈”字嗰一撇就逐漸上移變成一橫。個網站唔錯,建議收藏。

http://www.chineseetymology.org/CharacterASP/Etymology.aspx?characterInput=%E6%AD%A6&submitButton1=Etymology

「止戈為武」好有意思﹐可惜應該係「動戈為武」。

止﹕係象形﹐即腳趾﹐表示行動。

武﹕另一個甲骨文從止、從戈、從行。

于省吾《釋武》:「武從戈、從止,本義為征伐示威。征伐者必有行。『止』即示行也。征伐者必以武器,『戈』即武器也。」

《說文》:「走,趨也。從夭止。」古時「走」係而家「跑」。林義光《文源》解釋金文「走」字:「(上部)象人走搖兩手形。從止,止象其足。」
????

「步」甲骨文兩個「止」字,一個向左,一個向右。今日下便個反「止」變好似「少」字。羅振玉《增訂殷虛書契考釋》:「『步』象前進時左右足一前一後形。」

重有「歷」、「前」、「登」……﹐甲骨文都從止。

按﹕甲骨文解釋點解我今日一步等於古時半步。《小爾雅.廣度:「跬,一舉足也;倍跬謂之步。」

編輯﹕點解咁亂﹖
[此帖子已經被Ultra2006-10-9 14:40:04編輯過]
編輯
將「今日一步等於古時兩步」改正為「今日一步等於古時半步」

[此帖子已經被作者於2006-10-10 14:54:11編輯過]

講到個“”字,我諗起“不積跬步,無以至千里”,當時先生同我哋講“跬步”即係步,我哋當時亦冇興趣去問究竟。其實好多古字而家已經退化,據問唐朝時單單係形容馬嘅字就有十幾個,分小馬,大馬,好馬,劣馬等等,重分埋好多馬種,而家我哋識得嘅只係一個“馬”字。但另一方面,亦出現大量新字,包括字庫本身冇嘅自造字以及借已有字之音而賦上全新嘅意思。中國文化究竟係前進緊定係倒退緊呢?

dada,你編輯帖子之後可以先預覽睇睇效果,空一行可以撳shift+enter,空兩行直接enter,空格撳space。

ULTA嘅網站果然博大精深....

關於"動戈為武"一說我都聽講過,而且我認為重有道理...

"動戈為武"中所謂「止戈為武」者,那個「止」在象形字中實為足迹,表示行進。而「戈」代表武器,表示征戰。因此,拿着武器(戈)在行進,象徵勇武、威武,而非制止武力之意。

呢個解釋剛好同儒家對「武」的詮釋相反。
一個係打為了不打,一個是去打。
儒家嘅講法,確實有穿鑿附會來迎合自己嘅哲學思想,「止戈為武」很玄。

寫錯﹐係今日一步等於古時半步。

我預覽三次﹐每次等兩三分鐘﹐都唔成功。結果我直接發帖。唔知點解有兩個圖顯示唔到﹐顯示到兩個又咁大。不過Ultra改好咗﹐唔該晒。究竟我喺邊度寫錯呢﹖

《三國志》卷七〈臧洪傳〉﹕「隔闊相思,發于寤寐。幸相去步武之間耳,而以趣舍異規,不得相見,其為愴悢,可為心哉!」

「武」字有一個「止」﹐引申為半步。所以步武之間」表示一步同半步之間﹐即係好短距離。

驔﹐脊毛黃色的黑馬
騴﹐馬尾根白者之稱
騵﹐赤毛白腹的馬
騱﹐前足皆白之馬
驖﹐毛色赤黑的馬
驤﹐後右足白色的馬
騂﹐紅色毛的馬
驪﹐純黑色的馬

停止每次造一個專用字﹐避免漢字越嚟越多﹐係聰明嘅決定。英語重繼續造大量新詞。

[討論]關於"武"字

[討論]關於"武"字

你係咪用呢個界面嚟貼其它網站嘅圖?有可能係速度嘅問題,幅圖未load出嚟,亦即係喺右邊嘅預覽區域未睇到完整嘅圖時,你就撳咗“確定”,噉圖片就有可能變到好大,我管理網站嘅時候試過呢種情况。如果下次唔得,你可以試下將幅圖保存落嚟再以附件形式上傳嚟呢度,噉就唔會有事。

好多謝提供“馬”字嘅資料,同馬相關嘅字亦唔少,例如“駟”,“駒”。

我未見過你講嗰個界面。我係自己直接喺個帖入便寫
[***img]http://www.mojikyo.gr.jp/gif/095/095671.gif[***/img]

不過﹐的確好似你講情形。

QUOTE:
以下是引用殺人王在2006-10-9 13:50:31的發言:

....

儒家嘅講法,確實有穿鑿附會來迎合自己嘅哲學思想,「止戈為武」很玄。

哲學本身就係對立同統一嘅辯證。講事物既對立又統一。用“講咗等於冇講,但事實又係講咗”嚟形容就最適合。