QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1990|回復: 5

[問音問字] 求教

请问 1,讽刺可以有哪几种讲法,你只有这样做才可以讽刺他,怎么讲呢

??????? 2,诋毁有几种讲法,你诋毁他太绝啦,有几种讲法

解答:

1.近年「諷刺」粵語比較流行嘅講法係「潤」。你祇有這樣做才可以諷刺他——你噉樣做先可以潤到佢;
  2.「詆毀」比較時興嘅講法係「port」,源自香港人對英文單詞「report」嘅單音節化改造。你詆毀他太絕啦——你port得佢太絕喇。

[此帖子已經被作者於2006-10-2 11:26:51編輯過]

谢谢,希望还有补充

解答:

1.近年「諷刺」粵語比較流行嘅講法係「潤」。你祇有這樣做才可以諷刺他——你噉樣做先可以潤到佢;
  2.「詆毀」比較時興嘅講法係「port」,源自香港人對英文單詞「report」嘅單音節化改造。你詆毀他太絕啦——你port得佢太絕喇。

而家好多提問嘅人提嘅問題,我最多都係明白到7成,究竟係我理解能力低呢?抑或係中國人整體嘅中文表達能力不斷下降呢?希望以後提問嘅人儘量將問題講得清楚啲,起碼都落多幾個必須嘅標點符號。

“port”我真係未聽過。其實“諷刺”、“詆毀”意思上唔係差太遠,粵語表達完全可以用返呢兩個詞。另外重可以講“潤”“踩”“單打”“詰”。

"詰"點讀?
Highyun嘅“踩”係用於“詆毀”。“單打”似乎用喺表達“不瞅不睬”比較合適。