QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4695|回復: 19

[珍藏鑒賞]Sam日本版EP黑膠唱片

從1979年開始,sam hui嘅ep黑膠細碟開始陸續喺日本出版發行,當中既有香港寶麗金唱片公司于日本發行嘅細碟,亦有日本本土唱片公司發行嘅細碟。小弟至今雖仍未能全部收集齊全,但帖出自己所拥有嘅一部分呢啲日本版ep黑膠唱片封面圖片嚟同各位同好分享、鑒賞一下,亦可使大家對此類唱片有個基本嘅認識。

Re:[珍藏鑒賞]Sam

《tokyo music festival》(東京國際音樂節)1979 寶麗金唱片公司 曲目:你令我閃耀(you make me shine)、莫等待。

《半斤八兩》ep 1979 寶麗金唱片公司 1979年為配合許氏電影《半斤八兩》在日本上畫而專門推出嘅一張日本版ep細碟。 曲目:半斤八兩、浪子心聲。

《賣身契ep》1979 寶麗金唱片公司 1979年為配合許氏電影《賣身契》在日本上畫而專門推出嘅一張日本版ep細碟。 曲目:賣身契、杯酒當歌。

《夢追ep》1982 日本casablanca唱片公司 曲目:夢追(《茫茫前路》之日語版)、尖沙咀susie

《我愛你(i love you)ep》1982 日本casablanca唱片公司 1982年為配合許氏電影《摩登保鑣》在日本上畫而專門推出嘅一張日本版ep細碟。 曲目:我愛你(日語歌)、摩登保鑣

Re:[珍藏鑒賞]Sam Hui日本版EP黑膠細碟

《top secret皇帝密使ep》1985 日本victor唱片公司 1985年日本victor唱片公司為配合電影《最佳拍檔之女皇密令》在日本上畫而專門推出嘅一張日本版ep細碟,系難得一見嘅日本版唱片。該唱片上收錄嘅總共2首歌曲,至今為止仍未有發行過cd版本。 曲目:top secret(許冠傑、山田邦子合唱版)、top secret(山田邦子獨唱版)

《love sick.千里救差婆》ep 1986 日本humming bird唱片公司 1986年日本humming bird唱片公司為配合電影《最佳拍檔之千里救差婆》在日本上畫而專門推出嘅一張日本版ep細碟,亦系難得一見嘅日本版唱片。该唱片上收录嘅歌曲《love sick》至今為止仍未有發行過cd版本。 曲目:love sick(《心思思》之日語版)、日本娃娃。

呢度只係samkong珍藏品中嘅冰山一角,要想睇更多,去許冠傑珍藏網www.samkong.cn啦!

好靚

好野仲会陆续有来

好嘢陆续有嚟,再将近期收获嘅SAM嘅几张日本版EP黑胶细碟帖埋上嚟先。

鬼马双星(日本版)EP细碟1979

曲目:鬼马双星、双星情歌

?

?

半斤八两(日語番外特别版)EP细碟

曲目:1、Mr.BOO!ミスター.ブー(《半斤八兩》之日語版)
?????????? 2、愛のギャンブラー(《打雀英雄傳》之日語版)

?

賣身契.作戰(日語番外特别版)EP細碟

曲目:

1、Mr.BOO!インベーダー作戦(《賣身契》之日語版)
2、クしィジー(純日語歌曲)

?

哇,大开眼界!
好耐冇上~~`一来就咁多靓嘢~~实在多谢S兄。
Thank you !

欢迎老伍兄有空常来捧场啊,嘿嘿
楼主既珍藏真系顶瓜瓜!