QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 南拳蔡李佛

(转)香港历史上最经典的十位歌坛巨星

Re:(转)香港历史上最经典的十位歌坛巨星

1.许冠杰 2.张国荣 3.谭咏麟 4.陈百强 5.阿梅 6.陈百强 7.甄妮 8.林子祥 9.徐小凤 10.罗记

如果我话第十一位系黄家驹,唔知有冇人反对?

斯巴滔在2005-07-23 13:45:37說道:[br]1.许冠杰 2.张国荣 3.谭咏麟 4.陈百强 5.阿梅 6.陈百强 7.甄妮 8.林子祥 9.徐小凤 10.罗记
两个陈百强?

许冠杰 张国荣 谭咏麟 梅艳芳 陈百强 罗文 徐小凤 林子祥 张学友 叶倩文

顺德水蛇粥在2005-07-24 09:36:44說道: 两个陈百强?
呵呵,打错,第二个“陈百强”的位置应该系学友。

偶最稀饭哥哥! em6:

喂,唔好見 林子祥 係老實人,就將佢排到前五名之後喎!

1.谭咏麟 2.许冠杰 3.张国荣 4.阿梅 5.张学友 6.罗记 7.王菲 . 8.林子祥 9.徐小凤 10.陈百强

highyun在2005-07-23 20:56:05說道:[br]如果我话第十一位系黄家驹,唔知有冇人反对?
乜你唔系话黄家驹在你心目中系绝对嘅前三位咩?哈哈。。。。。。

个人之观点:香港历史上最经典的十位歌坛巨星 1:谭咏麟 2:许冠杰 3:罗文 4:陈百强 5:徐小凤 6:张过荣 7:林子祥 8:陈慧娴 9:张学友 10:刘德华

samkong在2005-08-01 23:35:04說道:[br][quote]highyun在2005-07-23 20:56:05說道:[br]如果我话第十一位系黄家驹,唔知有冇人反对?
乜你唔系话黄家驹在你心目中系绝对嘅前三位咩?哈哈。。。。。。[/quote] 要顾及所有人嘅评价标准家嘛

samkong在2005-01-10 19:22:44說道:[br]我最喜欢甄妮嘅一首老歌曲:《梦想号黄包车》,每次在街上一听到呢首歌,我必定驻足听晒成首先舍得走开,因为呢首歌除咗系一首好优秀嘅歌之外,同时亦都钩起咗我对少年时代嘅回忆。
samkong兄,好有同感.呢首歌除咗甄妮嘅靓声之外,绝对唔少得顾家辉美妙的作曲.唔知点解,我都係每次一听到呢首歌嗰阵,个脑入边就浮现出童年时期嘅各种回忆.而且係好自然谂起嗰只. 我细细个嗰阵好钟意睇电视剧,记得以前嘅电视剧主题歌几乎首首都好好听,因为好多都系甄妮主唱,所以我一听甄妮嘅歌(指作为电视剧主题歌嗰种)就好容易勾起对童年的回忆. 单从歌喉嚟讲,个人认为甄妮绝对系香港流行歌坛至今为止唱功最出色嘅女歌手.

顺便接番住楼上几位朋友研究过嘅话题(王菲与叶倩文),其实喺当时香港嘅演唱圈里面,好多人都知道,小凤姐与甄妮两人,论唱功,可谓难分伯仲,但小凤姐一向以来人缘比较好,讲野又比较随和,而甄妮姐姐相对讲说话比较直肠直肚,噉就难免。。。。。。哈哈。

我都中意夢想號黃包車

細個時聽過,勾起童年回憶

我就比较钟意听甄妮嘅《明日话今天》多d。

有冇搞错?居然冇家驹?

其他唔讲~但觉得加埋[刘德华]真唔妥~!

点可以冇甄妮呢?甄妮係香港乐坛最鼎盛嘅1980年代曾两度获选tvb十大劲歌金曲最受欢迎女歌星,后来人气回落好大程度係因为受到丧偶及产女嘅影响,如果唔系,佢好可能会雌霸香港乐坛多几年咖。

samkong在2005-11-20 01:18:27說道:[br]顺便接番住楼上几位朋友研究过嘅话题(王菲与叶倩文),其实喺当时香港嘅演唱圈里面,好多人都知道,小凤姐与甄妮两人,论唱功,可谓难分伯仲,但小凤姐一向以来人缘比较好,讲野又比较随和,而甄妮姐姐相对讲说话比较直肠直肚,噉就难免。。。。。。哈哈。
徐甄二人有一个共同点,都系冇结婚咖,只不过甄妮就好咗未婚妈妈。

如果说于在大陆内地外省推广粤语贡献度的话,我看啊是beyond-黄家驹了首选第一。去过北方的大学、中学调查一下多少人学唱啊,其它什么刘德华,张学友,林子祥.王非..都不过听他们的国语歌罢了。另外不同的年代没得比。象徐小凤,罗文,许冠杰这些根本就是不是个年代。 甄妮啊我就比较钟意听嘅《明日话今天》和《春月弯刀》 其实大家还忘了张德兰,还有个我比较喜欢眉眉声音的鲍翠薇-《不见我泪流》,《梦里几番哀》