QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3200|回復: 16

[其它] 喺日常生活中,你是否出現如下發音?

喺日常生活中,你是否出現如下發音: “廣州”讀成:“港/講州” “光線”讀成:“江線” “國家”讀成:“各家” “過來”讀成:“個來” “內部”讀成:“來部” “公乸”讀成:“公攋” “紀念”讀成:“紀廉”等等

Re:喺日常生活中,你是否出現如下發音?

重有“一年”讀成“一連”……諸如此類

內部 絕對冇會讀成 來部 根本個調都唔同嘅。

highyun在2006-9-1 23:50:41說道:[br]內部 絕對冇會讀成 來部 根本個調都唔同嘅。
據我所知,“來”有三個讀音,分別係:“loi6”、“loi4”、“lai4”,而喺呢度我所引用嘅讀音係“loi6 ”。

其他兩個發音分別用喺咩地方,同埋有咩意思? 念同廉聲調都唔同……

蟲子在2006-9-2 10:23:44說道:[br] 據我所知,“來”有三個讀音,分別係:“loi6”、“loi4”、“lai4”,而喺呢度我所引用嘅讀音係“loi6 ”。
查過字典,“來”的確有loi6呢個音,我之前唔應該講到咁絕對。之不過—— 99.99%嘅人唔知道來字有loi6音,如果你問人“來部”點讀,我可以絕對噉講,100%嘅人會讀loi4部。所以,如果要搵個同音字,係咪搵個冇咁易誤會嘅“睞”字更好呢?

“國家”讀成:“各家” “過來”讀成:“個來” 呢两个唔该解释下,我就系甘读 em3:

前幾個係懶音問題,我而家努力改正緊。

全部都係懒音~ 呢度講咗咁多個~其實都係得兩個 一個係“gw”“g”不分 一個係“n”“l”不分

羊城惜花人在2006-9-5 22:37:00說道:[br]全部都係懒音~ 呢度講咗咁多個~其實都係得兩個 一個係“gw”“g”不分 一個係“n”“l”不分
系啊,系啊,系日常的拖懒音习惯,注意下就会改到的哦!

“過來”讀成:“個來” 囖~ 講得快就會~嘿嘿!

懶音唔單止“gw/g”“n/l”,重有“ng/零聲母”。
例如:牛ngau4,偶ngau5,吽ngau6,牙ngaa4,雅ngaa5,掗ngaa6,銀ngan4,韌ngan6,研ngaan4,眼ngaan5,雁ngaan6,吟/扲ngam4,捱ngaai4,鵝ngo4,我ngo5,餓ngo6,呆ngoi4,外ngoi6,等等。
好多人都唔將呢啲字讀做有鼻音,直接開口就au4肉, au5然, aa4齒……?

哈哈 普通話我都係一樣分唔清 "n" "l"

粵語究竟點分??

最好有個人錄低個音 放 上嚟論壇!!

我建議版主將粵拼入邊嘅音標都錄上嚟(包括聲母、韻母、九個調)

噉樣嘅可以方便初學者入門 又可以畀有啲地方口音嘅廣東同胞改正發音

唔知呢個建議點???

[此帖子已經被作者於2006-10-8 20:30:43編輯過]
  樓上,我經已喺呢個版嘅置頂帖呼籲多啲人錄音上嚟啦,希望好快就有語音版嘅粵語教程上傳畀大家分享。。。

九楼说的对,就是gw-g,n-l 不分的问题。对于平时说广州话的人来说,很难分开。就是对于广州话播音员来说都是如此。我认为,外地人(包括广东各地人) 学广州话还是分开为好,但是对于广州人来说,在说广州话的时候就不必要求他们一定要分开了。在说普通话和外语的时候,n-l一定要分。

[此帖子已經被作者於2006-10-15 3:00:46編輯過]

Anl版主说的更全面,还有ng/零声母的问题。

我认为,外地人(包括广东各地人) 学广州话还是分开为好,但是对于广州人来说,在说广州话的时候就不必要求他们一定要分开了。

QUOTE:
以下是引用dengjun在2006-10-15 3:06:58的發言:

我认为,外地人(包括广东各地人) 学广州话还是分开为好,但是对于广州人来说,在说广州话的时候就不必要求他们一定要分开了。

呢個觀點大錯特錯。說話時就係要識得分清邊啲係懶音,邊啲係正音。我哋提出有人分唔清n-l, gw-g, ng-零聲母 等等嘅問題,就係要人哋喺平時講話嘅時候注意區分。講話咬音正規一啲。亦係我哋粵語協會嘅目標。