QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7853|回復: 3

[問音問字] 求下列字之正字

如題,懇請高人指點。唔該晒~

1. 因住畀啲碎玻璃 caam 嚫啊。

2. 頭先畀啲樹枝 kik 住咗,爭的仆嚫。

3. 我好人我就好 hap 啲啊?

4. 你份人太 lam 善喇。

❶~刺│畀簕~親隻腳[給刺扎了腳]│~親手│玻璃~損手掌[玻璃剮破了手掌]❷佢講話~心~肺㗎❶刺入肉中;扎(刺);剮
❷(語言)傷人
集韻感韻徂感切:「刺也」。或寫作「劖」caam5ʦʰam白《方》
❷~手~腳❶櫃桶~住│嗰條棍~實喺裏頭,拎唔出[那條棍子卡死在裏頭,拿不出來]
❶卡,揢
❷阻
kik1kʰek˥白《方》

(月當)❶等個仔返嚟,~吓佢去破柴至得
❷佢專門~人嘅│~佢請食嘢│冇人敢~佢
[沒有人敢欺負他]
❶哄人做某事
❷欺負,要挾
集韻緝韻迄及切:「疾言也,一曰(言翕)(言甲),語聲」。❷俗寫作「恰」hap1hɐp˥白《方》
❶牛肉炆得好~[牛肉燉得很爛]
❷~煎堆│豆腐咁~[豆腐那樣軟]
❸~皮光棍│佢呢個人真~,話都唔多句[他這個人真蔫,話也不多說一句]
❶豬肉煮得好~│佢食得~,唔食得硬嘅│水柿硬,紅柿~
❷花生放得太耐,~咗│啲餅乾~晒
❸佢人太~,冇釐火氣│~過佛
❶(食物)煮得爛熟、酥軟
❷不脆,軟;鬆軟,不硬
❸引申為性柔和,隨和,不易發火。又喻軟弱;蔫(形容人性情軟弱,不容易發脾氣)
《玉篇》卷七:「忍甚切,熟也。」廣韻寫作「(食念)」,如甚切:「熟食。」古次濁上聲今應讀陽上,但口語變讀陽平nam4nɐm白《方》
回覆 3# 余OK

Merci beaucoup.