QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3459|回復: 12

[語義解譯] 拉拉声

我记得刚进来论坛 看见过有提问拉拉声和什么什么的区别 不过没太懂 能不能简介明了点呢
我们论坛是不是也可以在新浪微薄开个账号呢
其实我还有一个比较混乱就是
你   会说  好
了   会说  唔sei【汉语拼音发音】啦
我的脸都丢了    会说  我的面都丢
这几个音都差不多 能不能分清楚点呢
大家都放假??
你所謂既「拉拉聲」應該係「拿拿聲」,即係「快D啦!」咁解
例:「拿拿聲」啦!就快遲到喇!

而「好晒你」係「好錫(sek3)你」,「唔sei」係「唔使(sai2)」
我的面都丢晒(saai3)了,可以講成「丟假」
恩  清楚了
最近怎么感觉回帖的人很少呢
你所謂既「拉拉聲」應該係「拿拿聲」,即係「快D啦!」咁解
例:「拿拿聲」啦!就快遲到喇!

而「好晒你」 ...
ca637 發表於 2011-7-14 20:54

補充一句: 有些人也會說 (丢晒假)
回覆 6# lebuzishu

事關下下要擔梯好煩~~~你嘅問題,除咗可以講 嗱嗱聲 ,同時亦可以用 嗱嗱臨 去叫人快啲~~係同一個意思~~~
回覆 8# 猫妖008

有没有形容「慢」这个字的词呢

回覆 9# lebuzishu

食咗兩擔豬油,或者,磨吞吞,咪咪磨磨~~
回覆 9# lebuzishu

除了(食咗兩担豬油,或者,磨吞吞,咪咪磨磨~~)外.
  俗話还有一句 (死吓死吓)
  例: 做快D, 死吓死吓。  意 即磨吞吞, 不起劲的样子。

我想以后如果周围都是一帮广东人呢学的会非常之快啊
不知以后可不可以到香港玩几年呢 哈哈
"咪咪摩摩"讀 Mi1 Mi1 Mo1 Mo1