QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6763|回復: 6

[問音問字] 問下long2口盅個long2字點寫?

唔該。

Re:問下long2口盅個long2字點寫?

應該係“浪”變讀

香港用"𠺘"口蛊(口+浪) 倉頡:口水戈女 不過到底有無正字就唔知道喇 我開始以為係d水係口中所發山嘅聲詞"𠻴𠻴聲"(口+朗),所以有long6口呢個用語 可惜我手頭資料少,幫你唔到

漢語個「浪」應該唔可以當動詞用。我覺得「𠺘」[口浪]字唔錯。 http://www.unicode.org/cgi-bin/getunihandata.pl?codepoint=20e98 𠺘口有聲﹐不過「𠺘下個面盆」(《廣州話方言詞典》)就冇聲喇。

會唔會係「淌口」嘅變讀?我自細就「tong2口」「long2口」自由講,講中邊個就邊個,兩者喺我個人嘅口中大致上係均勢。

jumpsey在2006-8-25 0:08:08說道:[br]會唔會係「淌口」嘅變讀?我自細就「tong2口」「long2口」自由講,講中邊個就邊個,兩者喺我個人嘅口中大致上係均勢。
有呢個可能,但係我覺得可能性唔係好大.因為我地都講"瑯瑯上口"同埋"朗讀"可見其實"long6"音其實有時都同"口"有關 em10:

我都贊同「𠺘」[口浪]係啱嘅,有漢字字典爲證。 有冇人幫手將呢個字加入粵語協會嘅在綫字典?包括五筆、倉頡等等資料。