QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7822|回復: 10

[詞彙及文法] [討論]“屈質”來源……

Re:[討論]“屈質”來源……

但係"廣東俗語考"話: 不安曰侷促,曰屈詘 詘讀若質。不舒服曰屈詘『說文』詰詘也。禮喪大記。凡陳衣不詘。注謂舒而不卷也。 好似又同我地所講嘅詞意思有唔同,會唔會係詞義變咗?
屈質——廣州話嘅意思係形容地方狹窄 今晚睇15/16,就話本來嘅係拿來形容“蝸牛殼窄”,經歷過快讀加上音變就變咗“屈質”(蝸窄) 到底係咪噉呢?

我以為同"䞾騭"有拉掕先.....

字典話「䞾騭」係「輕薄也。」你睇到有乜解釋呢﹖

dada在2006-8-24 18:08:15說道:[br]字典話「䞾騭」係「輕薄也。」你睇到有乜解釋呢﹖
住得咁"屈質",分明想"䞾騭" em2: em2: ps:n年前嘅字典我只可以話而家發展太快,引申多到數唔晒 em2: em2: em6:

爲甚麼不用“屈仄”呢? 屈,彎曲、不伸展也。 仄,狹窄也。

我覺得好似應該係「塞入」嘅意思。狹仄個「仄」表示唔出塞入嘅動作。

仄 字有“狹窄”嘅意思,意思上講得過去,不過個音係zak1,同zat1始終有分別。 我想先討論吓“將啲衫zat1入個洗衣機”係用邊個zat1。我認爲係“質”,可以理解為“以質充之”。由是我認爲“屈質”亦係正确寫法。

讀若質。不舒服曰『說文』詰也。禮喪大記。凡陳衣不。注謂舒而不卷也。

廣東俗語考

我想問下「嗡DUMP」一樣係形容地方狹窄(打唔出個字!)

原帖由 eimi 於 2008-10-25 23:37 發表 我想問下「嗡DUMP」一樣係形容地方狹窄(打唔出個字!)

罨耷

↑

睇住呢度先