QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3119|回復: 2

[衣食住行] 我呢对鞋,入围「全世界最贵嘅鞋之一」……

我呢对鞋,入围「全世界最贵嘅鞋之一」……

呢对鞋都可以入围「全世界最贵嘅鞋之一」啩?著得起呢种咁贵嘅鞋,直头係非富即贵啦!

不过睇真啲又真係好奇怪:呢对咁嘅皮凉鞋,冇镶黄金,冇镶白金,冇镶珍珠,又冇镶宝石,更加冇镶钻石,肉酸到痺,係我哋啲「金山灿」至会买嚟著啫!有啲兄弟就会话:唓!讲嘢呀?区区一对咁嘅烂鬼皮凉鞋,使唔使扮「主流」咁冇品作到咁大呀?都好下流啫!

不过,听下细佬慢慢解画,你就知道呢对鞋入围「全世界最贵嘅鞋之一」真係实至名归,冇花冇假咯。

喺广州市啲鞋铺,呢种鞋卖成四十蚊人仔一对,照呢几日嘅指水计,都为到美金六蚊一毫半。不过,著唔到半粒钟对鞋就玩完(有图有真相!真珠都冇咁真)!

好似我哋啲「金山灿」打工仔,每日起码要做八粒钟,加埋返工放工坐地铁转巴士,最少又要三粒钟,即係话每日趿住对鞋超过十一粒钟。四舎五入,齐头计算每日十一粒钟好嘞(有多嘅就送畀三个代婊),每对鞋要四十蚊人仔,著得半粒钟,即係话每日要著廿二对呢种鞋至唔使打赤脚,咁就要打皮八百八十蚊人仔,为到美金一百卅五蚊三毫九。

点吖?我冇作大啩?呢对鞋真係可以入围「全世界最贵嘅鞋之一」啩?可惜我哋净係「金山灿」而唔係你家城,非富即贵呢啲咁好嘅命水,早就畀「三个代婊」霸尻晒,我哋想话「爱祖国、用国货」都用唔起,呢条数真係唔知点计至啱嘞!草泥马!

照片 028.jpg
照片 030.jpg
照片 031.jpg
照片 033.jpg
照片 036.jpg

我都試過, 係玉帶濠一次過買五對, 盛惠¥148, 諗住三年唔駛買鞋, 點知...
小錢不去, 大錢不來, 揾到錢, 下次買对更耐用更貴嘅 !