QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11265|回復: 8

[問音問字] 想問廣東人[契爺]點解會咁叫 , 不叫契爸或契父

想問廣東人[契爺]點解會咁叫 , 不叫契爸或契父 ...希望知道背後的故事 , 不知有冇人知道 ? 如知請解答 , tks !!
我相信是為了引起不必要的誤會. "爺"是尊稱, 不需有血源關係也可叫. 爸則是自己老豆, 有兩個或會嫌多. 況且, 契字早被濫用作契弟, 契家佬等不雅用途了. (而契媽則照叫可也, 明顯是舊社會的遺風.)
稱『契爺』而不稱『契爸』『契父』是各地方人之習慣,沒硬性規定的。爺,古代本就有『父親』『爸爸』之意。木蘭詞(?漢代樂府)有:

昨夜見軍帖,可汗大點兵;軍書十二卷,卷卷有爺名
阿爺無大兒,木蘭無長兄,願為市鞍馬,從此替爺征
辭爺孃去,暮宿黑山頭,不聞爺孃喚女聲,但聞燕山胡騎聲啾啾

裏面的爺全是指『父親』,故稱『契爺』可算古雅有根據。
『契』字並沒有被濫用,指女性的『契媽』『契姊』『契妹』仍常尊用;被濫用誤用的是『契弟』,以至即使說『契哥』,人便聯想到『契弟』而笑。
我叫契爹~~~呵呵 其实唔係正式上契嘅,不過,我覺得叫契爹好聽過契爺,從細就覺得契爺好難聽,唔知點解,總之覺得ENG耳~~~
唔該各位 , 向尼到認識都好多東西 , TKS !
溏心风暴里 还可以就叫他妈叫大契
我一直不太明白
契弟什么意思
契弟什么意思
lebuzishu 發表於 2011-5-24 21:46

契弟,本來指上契細佬,而家成日俾人攞嚟鬧人用嘅俗語。字面嘅意思係上契嘅細佬。
在古時,同性戀男人會搞上契,有「契父、契兒」或者「契兄、契弟」呢啲關係,之後「契弟」變成鬧人嘅俗語。
攞而家嘅標準嚟睇,最初用嚟鬧人係有歧視成份,而今時今日,攞嚟鬧乜人都得。
有時純係契兄弟,避開唔叫契弟,叫契細佬

【契弟】有響四大名著《紅樓夢》出現過,第九回嘅一段話:「原來薛蟠自來王夫人處後,
便知有一家學,學中廣有青年子弟,不免動了龍陽之興,因此也假來年上學讀書……卻不曾有一些兒進益,只圖結交些契弟。」

資料來源自香港【星島日報】。
原来古时候 也有同性恋啊