QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5622|回復: 11

[資料收集] 「漢字韓人發明」韓學者激怒華網民

漢字韓人發明韓學者陳泰夏(친태하)再次激怒華網民

相片爲韓學者陳泰夏(친태하)

東方日報422日報導:

【本報訊】中國和南韓再爆文化爭拗,南韓語言學泰斗陳泰夏近日表示,源遠流長的漢字並非中國人創造的文字,
而是韓國人祖先東夷族在甲骨文基礎上發展而來,連孔子都是東夷族後裔。其言論激起中國網民憤慨,怒斥南韓人剽竊中國文化行徑齷齪,
促請政府捍衞中國文化。兩國政府暫無回應。稱孔子也是韓裔
《環球時報》昨報道,南韓網絡媒體newdaily周日報道,仁濟大學教授陳泰夏稱漢族沒有創造漢字,漢朝時也沒有漢字這個名稱。
陳又稱,中國文史學家林語堂、王玉哲曾考證漢字淵源,發現它是東夷族的文化遺產,中國的文字都是東夷人創造,
孔子也是東夷族殷國的後裔。
七十三歲的陳泰夏還說,南韓首任文教部長官安浩相曾向林語堂抱怨,中國漢字給南韓帶來不少問題,
林說:「這是甚麼話?漢字是你們東夷族創造的文字,難道你們還不知道嗎?」
陳批評,南韓人將漢字當成外國語的做法實在是無知的自暴行為。

南韓自2005年成功將「端午祭」註冊成世界文化遺產後,中韓近年屢就文化遺產問題爭拗不斷。
2006年首爾大學歷史系教授稱朝鮮民族最先發明漢字,並建議政府恢復漢字申遺。
此後有學者更指神農氏、西施、孔子和李時珍都是南韓人。

一係唔誇,一誇就誇大啲把啦!

一係唔誇,一誇就誇大啲把啦!既然佢哋話耶蘇都係韓國人,耶蘇係上帝之唯一兒子,如此類推,
不如就索性話:全能嘅上帝 耶和華(יהבה)係韓國人啦!上帝創造萬物,包括全人類及全球幾千種語言文字,點解净係拘泥於漢字啫!
孔子雖是東夷裔,但唔等於係現在嘅韓國人吖!如果漢字係韓國人發明又使乜李朝世宗大王喺十五世紀(1444)開創韓文字(한글)呢?
在韓文未創立之前,朝庭所使用嘅奏章、通告,都係借用中原嘅文言文,由於一般人都唔識睇,令社會之間溝通大為不便,
因為兩種係唔同嘅語文,遂之,創立咗沿用至今嘅韓文字(한글)應用。

世宗大王(세종대왕)創制韓文字誥曰:
國之語音異乎中原
與文字不相通流
故愚民有所欲言而終
不得申其情者多矣予
爲此憫然新制二十八字
欲使人人易習
便於日用耳。
.
佢不如話人類起源於南韓。。。
三韓小diu民剽竊知識產權都唔喺一日半日嘅事架啦,簡直就係貫穿古今!!!強烈譴責啊!!
弊啦。。。「強烈譴責」。。。用咗天朝一貫嘅辦法添。。。
韓國佬故然係衰格,不過天朝都唔珍惜自己嘅文化遺産,好哋哋嘅漢字閹割成殘體字,如果啲「華網民」真係愛國,應該對天朝更憤怒至啱。
佢地食多咗大頭菜....哈哈
佢不如話人類起源於南韓。。。
寶寶 發表於 2011-4-23 22:13

乜噉啱嘅2,舊年我講過同一句話!
三韓小diu民剽竊知識產權都唔喺一日半日嘅事架啦,簡直就係貫穿古今!!!強烈譴責啊!!
弊啦。。。「強烈 ...
promethusewei 發表於 2011-4-24 06:31

冇用咖,就算你刁佢咃都冇用,家陣正係佢哋意氣風發嘅時期,正所謂一朝得志,胡言亂語;
稍爲有尐成就,便得意忘形,任你點刁佢,都係聽而不聞,無動於衷。
不如慳番啖氣,飲杯茶,食個包歎下啦!
佢地食多咗大頭菜....哈哈
alfrend 發表於 2011-4-28 16:57

唔係大頭菜噃!係辣泡菜(KIMCHI / 김치)噃!佢哋食得最多係辣泡菜。提起韓國就不其然唸起KIMCHI
佢哋真係食得多過頭,要向全世界傾銷!
最新報導;韓國現以飾演大長今嘅李英愛(이영애)做品牌,大量生產KIMCHI ,向全球推銷,
產品封面印上李英愛嘅大長今劇照,更以幾個語文版向市場推廣;
有中文版,日文版,韓文版 及 英文版,請参閱以下圖片:

圖片爲以李英愛做品牌嘅KIMCHI (김치)產品
韓國有一樣嘢大家係學唔到嘅,就係全民意淫~~呢樣我係喺02年世界杯感受到嘅~~佢哋拎咗第四名,一啲羞恥感都冇,我嘅意思係,冇任何一個國民會有呢種感覺,全世界人都睇到佢哋做咗啲乜,只有佢哋自己話:冇,冇啲咁事~~所以,從嗰年開始,我覺得,韓國呢個民族,永遠係唔成大器嘅~~~我亦都唔會用韓國嘅嘢,不過其實之前我都唔用韓國嘢~~~呵呵,嫌佢學日本嘢學到唔三唔四~~
韓國有一樣嘢大家係學唔到嘅,就係全民意淫~~呢樣我係喺02年世界杯感受到嘅~~佢哋拎咗第四名,一啲羞恥感都冇 ...
猫妖008 發表於 2011-4-30 12:03

哈哈,精闢~
乜噉啱嘅2,舊年我講過同一句話!
광동왕국-08 發表於 2011-4-29 23:26

睇嚟英雄所見略同~