QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2568|回復: 8

[其它] 请教各位,广州人的广州RAP!《广州人广州事》

http://dj.mp3dj8.com/mp3dj813648.aspx 问下各位几个词语 1几旧水一件jj阿妈咪仲要系a货(jj阿妈咪?)解释 2几十蚊一只lv 但系上面印住既系lc (lv,lc。?)解释 3依然关抽风 关空调 (抽风?)解释 4去蒲唱k我都索两行对返两粒(翻译全句) 5能猜善饮无得挥 拖住两件猪扒出街好鬼威(无得挥)? 谢谢了!!

Re:请教各位,广州人的广州RAP!《广州人广州事》

1几旧水一件jj阿妈咪仲要系a货(jj阿妈咪?)解释 jj(jack jones)和阿瑪尼(armani)都是名牌服裝。 2几十蚊一只lv 但系上面印住既系lc (lv,lc。?)解释 lv(louis vuitton路易威登)是一種名牌手袋。lc大概指的是雜牌貨。 3依然关抽风 关空调 (抽风?)解释 抽風機。 4去蒲唱k我都索两行对返两粒(翻译全句) 出去玩,去唱卡拉ok時,我都會吸上兩行k粉,吃上兩粒丸仔。(k粉和丸仔都是軟性毒品) 5能猜善饮无得挥 拖住两件猪扒出街好鬼威(无得挥)? 揮(fight):對抗,競爭。 “無得揮”即沒人可以及得上我。 廣州三年一小變五年一大變,變來變去,變成今時今日呢種地步,真係令人眼眢。 不過,至少呢種歌重可以出街,證明廣州人重有自知。 如果係北京、上海, 怕且會俾人話係影響形象, 就好似《碟中諜3》恁,拍到有人㫰幾件衫之嘛!居然都會俾人話係影響上海形象。 唔通刪去箇幾個鏡頭,上海就冇人㫰衫嘞咩? 認真鴕鳥得交關。

几旧水一件jj阿妈咪仲要系a货 jj阿妈咪<--唔係giorgio armani咩? 以句子中“一件”嚟睇無理由係兩個品牌喎...

kathy在2006-8-7 21:40:56說道:[br]几旧水一件jj阿妈咪仲要系a货 jj阿妈咪<--唔係giorgio armani咩? 以句子中“一件”嚟睇無理由係兩個品牌喎...
kathy在2006-8-7 21:40:56說道:[br]几旧水一件jj阿妈咪仲要系a货 jj阿妈咪<--唔係giorgio armani咩? 以句子中“一件”嚟睇無理由係兩個品牌喎...
嗯,都有可能。 不過都係要睇過佢嘅正式歌詞先至知。 因爲如果jj同阿瑪尼之間有個頓號嘅話,亦都係可以講得通嘅。 有冇人有呢首歌嘅正版歌詞啊? 貼上蒞睇下。(自己求祈繙譯箇尐就唔使貼嘞。)

多谢两位朋友了啊!我还遗忘了一句话! 1其实都系等够钟啪两粒 送一送?(翻译全句) 2 認真鴕鳥得交關(翻译)

阴伤王子在2006-8-7 22:45:18說道:[br]多谢两位朋友了啊!我还遗忘了一句话! 1其实都系等够钟啪两粒 送一送?(翻译全句) 2 認真鴕鳥得交關(翻译)
有冇完整嘅歌詞啊?冇上下文好難理解。 順帶喺呢度講幾句自己嘅觀點,廣州有人製作自己嘅rap,都算係一件好事(當然有人做有旋律嘅正統粵語流行曲我會更開心),不過rap都要rap得有啲文路,如果爲咗rap,啲歌詞狗屁不通,不知所謂,就真係不如唔好搞好過,費事失禮街坊,畀羅湖對面嘅香港同胞笑甩大牙。睇返樓主貼出嚟嘅部分歌詞,原曲確實有啲不知所謂嘅味道。

1其实都系等够钟啪两粒 送一送?(翻译全句) 我子細聽過隻歌,呢一句係錯嘅! 應該係“其實都係等夠鐘,慳返兩粒鐘,一鬆。” 意思就係:“其實都是在等下班時間,省下兩個小時,就立即走人。” 2 認真鴕鳥得交關(翻译) 呵呵,這句話是我說的,意思就是:“真的是非常的鴕鳥(主義)。” 據傳說,鴕鳥遇到敵人時,會把頭埋在沙子里裝做看不到,以爲這樣別人也看不到牠。

highyun在2006-8-7 23:24:48說道: 有冇完整嘅歌詞啊?冇上下文好難理解。 順帶喺呢度講幾句自己嘅觀點,廣州有人製作自己嘅rap,都算係一件好事(當然有人做有旋律嘅正統粵語流行曲我會更開心),不過rap都要rap得有啲文路,如果爲咗rap,啲歌詞狗屁不通,不知所謂,就真係不如唔好搞好過,費事失禮街坊,畀羅湖對面嘅香港同胞笑甩大牙。睇返樓主貼出嚟嘅部分歌詞,原曲確實有啲不知所謂嘅味道。
最近聽過的廣州人寫的歌中, 我最喜歡的就是《月光光,照羊城》, 音樂很有廣東音樂的韻味, 歌詞也很讓人感動, 聽到裡面的“月光光,照地堂”童謠,真的有一種煖流由身體深處緩緩從毛孔流出的感覺。

因為夢兄嘅推介,我就去咗聽《月光光,照羊城》,又睇咗<<唱好廣州>>嘅介紹... 有啲感慨... 首先,首歌係好聽,因為佢嘅班底都幾強...重有,我諗我哋呢代啲人始終對廣東童謠,童年時候嘅東西有情意結...而remix版本往往有新嘅感覺,令舊歌與時並進,亦吸引到年輕一代去欣賞... 睇到佢嘅創作理念,發現同我哋粵語協會嘅理念出奇地相似,佢嘅成功,我哋可以借鏡... 重有啲說話想對highyun講: 一直以嚟,highyun你堅守你嘅理想,默默去做一啲無咩人關注嘅事,我對你係有份敬意,但我發現我哋協會似乎少了甚麼綽頭,包裝,號召力,凝聚力...係時候訂一訂未來的方向,令協會發展得更好... 而家協會係有一班有心人,賢人智士,如dada,余ok,superjill,ultra,jumpsey,夢星羽等等...個個都各有所長,證明你的宏揚粵文化的理想路上,並不是孤獨的,重有好多人支持粵語!!! em5: em5: em5: em5: em5: