QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4687|回復: 7

[問音問字] 問讀音:綜, 墊

呢兩個字都係異讀字...
zung1, zung3,
dim3, din2, din3, dip6, zin3...

究竟正音係點讀??

同埋, 點解佢地有咁多個唔多的音??
據王亭之先生:
綜合 - 發陰上聲 (zung1)
錯綜複雜 - 發陰去聲(zung3)

dim3, din2, din3, dip6, zin3..  ????.

墊 - 音戰
椅墊,墊褥 - 相信冇問題,人人讀〔椅戰,戰褥〕;但當出現〔墊支〕時,很多人讀成〔電支〕,我就讀〔戰支〕
....哦?
我仲以為係 綜合(zung3) , 錯綜複雜 (zung1) tim!
dim3, din2, din3, dip6, zin3, din6   
呢d係 粵語審音網 搵到的..咁有無人真係會讀成 dim3(店)?

回覆 3# juliadot

可能我孤陋寡聞,墊,未聽過有讀〔店〕音者。

綜合,千祈勿讀成〔眾合〕,拜託!
香港老一代,珠江三角洲一帶,都讀〔中合〕。

兄台,用『粵語審音配詞字庫』網,要小心。我覺得他貌似客觀,將四名學者(實情其中姓何的是學棍縮頭龜)的語音作為主要的標準,實質是暗捧何音霸,攪亂粵音。若不信,多查一些〔深〕字,你將發覺他不少的發音──獨樹一幟。
若有懷疑,建議你將姓何姓黃的讀音剔除。
回覆 4# 香江白丁

《審音》往往以何氏怪音為「正讀」,而以平民日常發音為「異讀」,所以,此網站僅供參考。
回覆 5# UngooChan

提起個何妖人,忍不住講多句,條學棍全無學者風範,佢要提倡正音,文化界要挑戰佢,佢理應企出嚟,捍衛其學術嘛,真理不是愈辨愈明嗎?但自我留意怪音的近幾年,佢一直扮縮頭龜。呸!
墊 - 音戰
椅墊,墊褥 - 相信冇問題,人人讀〔椅戰,戰褥〕;但當出現〔墊支〕時,很多人讀成〔電支〕,我就讀〔戰支〕香江白丁 發表於 2011-4-9 19:29

「墊」字就聽到過兩個讀音,zin3同din3。
回覆  juliadot

可能我孤陋寡聞,墊,未聽過有讀〔店〕音者。

綜合,千祈勿讀成〔眾合〕,拜託!
香港老 ...
香江白丁 發表於 2011-4-10 00:22

九方提供「墊」的同音或相近的同音字。
A.jpg A1.jpg A2.jpg
我通常是讀「奠」,也有人讀「戰」。