QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3680|回復: 12

[正字本字] 正字正確7.26—8.3

Re:正字正確7.26—8.3

好多謝highyun君嘅幫手, 眞係唔該澌! 再次致謝。

夢星羽在2006-8-6 20:19:05說道:[br]好多謝highyun君嘅幫手, 眞係唔該澌! 再次致謝。
夢兄唔使客氣,唯望夢兄今後多啲上嚟討論,教吓啲後輩,我就好開心喇。

請不要用“後辈”這個詞, 我可不是甚麼“前辈”, 我还很年輕呢! highyun君,也別叫我“兄”, 我想我們應是同一輩的人, 如果不嫌棄的話,我們還是平輩相稱吧!

夢兄。。。君唔好誤會,我呢度嘅前後輩唔係指年齡。至于個“兄”,亦唔一定係稱呼年齡比自己大嘅人,我認爲只係一種尊稱師門中,先入門嘅爲“師兄”,後入門嘅爲“師弟”,並唔係根據年齡稱“兄弟”。正所謂術業有專攻,呢度嘅“後輩”同“師弟”一樣,係指對粵語認識唔及你嘅人,或者係剛接觸粵語嘅人。 不過如果夢君唔鍾意,我以就唔用“兄”啦 em6:

彭志銘今晚上咗《打書釘》做嘉賓 原來佢係一個好有性格嘅人 遲啲將佢擺上網,等大家認識下佢

唔該晒。

好貼.... 最後一個字我老媽成日講 "哇,你件衫蔫夾'叔',重唔攞去洗??" 不過講開又講,個"叔"字嘅本字到底又係乜呢?

但係字库讲蔫字得jin1一个读音咋喔... 究竟佢讲啲嘢啱唔啱咖?

殺人王在2006-8-7 6:06:04說道:[br]好貼.... 最後一個字我老媽成日講 "哇,你件衫蔫夾''叔'',重唔攞去洗??" 不過講開又講,個"叔"字嘅本字到底又係乜呢?
應該係 餿

huang在2006-9-23 10:11:37說道:[br][quote]殺人王在2006-8-7 6:06:04說道:[br]好貼.... 最後一個字我老媽成日講 "哇,你件衫蔫夾''''叔'''',重唔攞去洗??" 不過講開又講,個"叔"字嘅本字到底又係乜呢?
應該係 餿[/quote] 搵到應該為"醙" 廣東俗語考 —音宿。隔夜飯菜變味為—『廣韵』『集韵』音搜。『玉篇』飯壞也。宿搜一音之轉。—者必酸。故曰酸—。
係“餿”。