QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6568|回復: 9

[其它] MingLiU解決方案(常上香港網站啲朋友福音)

unifonts.exe超大字庫,使宋體可以顯示到unicode pmingliu update pack.msi新細明更新套件 hkscs2001.exe香港增補集 大家係唔係有上香港網站睇唔到字嘅時候?因為香港網站都用細明體顯示嘅,簡體系統下叫“mingliu”,系統自帶嘅版本老,要下載新明細體更新套件更新,另外香港好多地名人名同埋一啲地道嘅字都不包涵喺big5中,所以重要裝香港增補字集。 之後,喺ie中,選項——internet選項,點選常規中嘅字體選項,字符集選中“繁體中文”,之後下面兩個都選擇“mingliu”即可。 另外,qq字體中雖然有mingliu字體,但係打出嚟無用,自己顯示唔到,但係照上面嘅做法搞掂呢三個補丁,就可以自己顯示並睇到人哋用細明體發嘅訊息。 第一個唔關呢個貼事,係推廣下unicode啫。(本網站主頁有下載,不再多於放地址) 第二個將下面地址複製到迅雷中,即可搵到資源下載。 http://download.microsoft.com/download/b/b/b/bbb0f7a5-d25c-4420-accc-2c0a7f51033b/pmingliu update pack.msi 第三個香港增補集 http://www.microsoft.com/hk/hkscs/

Re:MingLiU解決方案(常上香港網站啲朋友福音)

三個补丁都裝咗之後,以前睇唔到嘅字都全部搞掂晒!! 真係無得彈!!!! 強烈建議大家裝吖

我覺得呢個“中日韓漢字超大字符集”幾好。 http://www.cantonese.asia/soft/showsoft.asp?softid=4

“中日韓漢字超大字符集”固然係好,但係淨係支持宋體啫。我們知道香港台灣好多網站都係指定用細明體顯示,所以,呢啲補丁係有必要嘅。

hao~~~

後面兩個補丁下載唔倒噶

我下載唔倒後面兩個啊!

你哋可唔可以發畀我啊!

呢個系我嘅E-Mail?????? joyolyj@21cn.com

老細,第二個下唔到啊,更新下載地址啦,又或者比過第二個地址又得,唔該晒
搵到la~多謝~!
搵到la~多謝~!