QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2426|回復: 5

[文化對對碰] [轉帖]我看推普

原文出自:http://www.musicanton.com/bbs/dispbbs.asp?boardid=3&id=3781&star=1#12233 好多论坛上嘅朋友都好关心嘅一个问题就係“推普”。个人嘅睇法,向推普之余,对其他嘅方言亦无理由要赶尽杀绝,毕竟普通话都不过系同其他嘅方言一样,只系“汉语”嘅一种构成,而且对方言嘅热爱往往系一个人对自己家乡嘅感情嘅起源,正所谓“乡音未改鬓毛衰”,更加系对自我身份嘅一种认同,如果人连自己嘅家乡都唔认同,好难想象,佢如何可以真正咁热爱自己嘅国家同其文化。 只有唔用脑谂嘢嘅愚民们先会自以为中文就係等同普语、其他嘅方言就係“鸟语”,可悲嘅係我地呢个国家里面呢种被洗脑而不自知、甚至以此为自喜嘅愚民实在太多,外地嘅好多人将自己嘅方言睇底于普语一等已经系好普遍嘅现象,之前睇羊晚,见到有个咩7唔知边年嘅广东地区语文高考状元夸夸其谈自己点样“为左学好语文而训练自己唔用广州话、清一色用普语”嘅经验,我除佐想讲一句“叼”之外,感觉更多嘅系对佢嘅一种无奈同可悲,枉你系语文状元,但係对于自己国家同自己家乡嘅文化、文字,认识竟然系如此浅薄、肤浅同功利,更加可悲于佢对自己母语同母文化嘅鄙视同自轻。向呢位状元身上,现行嘅语文教育无疑系成功的;但同时向佢嘅身上,我地亦可以好明白咁睇出,现行嘅语文教育彻底系失败。 很庆幸自己当年学语文遇到好嘅老师,虽然唔系读重点中学,但係向我就读嘅果间普通中学里面,遇到嘅几位语文老师都好坚持“母语教学”,使我对汉语言文化自小就有佐一个有别于正统嘅认识。果d所谓嘅语文状元,未曾见过有哪个日后真係会成为大文学家,因为佢地自以为所精通嘅语文,不过系考试嘅利器,离真正嘅文学精神可以话系南辕北辙,一个广州人,如果连自己嘅母语都唔去热爱、尊重同精通,任凭国语学得再好(他日为左更大嘅利益,亦好可能将英文看得高于普语),不过系一个无自己灵魂嘅文字玩客。

Re:[轉帖]我看推普

嗯,第一次看到这个的帖子。 虽然我刚学粤语,但是大部分都看懂了! 楼主有些词语不免有些过激,但是也同时说明了一个普遍的现象。 不知怎么回答。无语!

对于佢所讲嘅[洗脑]百分百认同!

我淨係想知道昔日嗰啲“狀元”而傢擔任紧啲乜嘢職位 點解无報章跟踪采訪報道佢哋嘅豐功偉績呢?

舊年省實嗰個雙料高考狀元黃同學反而好維護廣州話,報道話佢接受採訪要求記者畀佢用廣州話回答,後嚟好似去咗中大。後屘我見到電視一個節目邀請晒幾乎全部嘅廣東高考狀元上嚟,有兩三個講講吓廣州話有啲詞彙唔曉講眞係用普語講出嚟,我覺得認眞丟架。。。

強制推普係錯嘅。