QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5451|回復: 3

[其它] [推薦]《老友記》劇本對白粵語翻譯(余OK大作)

譯者按:《老友記(friends)》風靡海內外,相信睇過劇集嘅觀眾都會捧腹大笑,深深感受到劇中無處不在美式幽默,以下筆者嘗試將佢第一集劇本嘅對白譯成粵語,忠於原劇精髓嘅同時力求糅合盡可能多嘅粵語生鬼活潑元素,嚟表達與原劇不相伯仲之粵式幽默,權當娛人娛己並拋磚引玉,還請各翻譯名家指出不當或需潤飾之處,多多斧正,不勝感激! ——余ok於二〇〇六年七月廿六日夤夜急就 欲追詳細內容,請到以下網址 http://www.cantonese.asia/attraction/showarticle.asp?articleid=354

Re:[推薦]《老友記》劇本對白粵語翻譯(余OK大作)

支持..... 有冇人去壓呢出片嘅白話字幕版?

余生大作,幾大都要支持一下先啦~

多谢~