QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2766|回復: 4

[詞彙及文法] [討論]今日從"煞科"想到"收屘"呢個詞

根據解釋: 煞科,就係指d電視劇﹑電影的最後一場﹑段。 呢個詞係元朝已有雛型。在元雜劇中,最後一首曲叫煞尾,尾二果首﹑尾三果首既曲分別叫一煞﹑二煞。 煞即係完結。 而科,元雜劇中指腳角(今謂角色)的動作﹑表情等。引申指情節。 加埋一齊,煞科,即係最後一段,即完結的意思。 而粵語中嘅"收屘"係"最後","結果"嘅意思. 粵語中"有牌""呢牌"嘅"牌"字同劇曲有關,噉我地講嘅"收屘"係咪同元雜劇中,嘅"煞尾"有關呢?或者我地講嘅"收屘"其實正寫係"煞尾"?

Re:[討論]今日從"煞科"想到"收屘"呢個詞

“有牌”(有段時間)的“牌”字指的是“時辰牌”, 在鐘錶普及以前的時代, 官府一般在城門、市集、衙門等人潮密集的地方按時更掛時辰牌, 以便人民掌握時間。 故“牌”遂代指時間。

“收”字本身有結束之意, 無須更用“煞”字。

明自了,原來咁樣

亦都有“收科”呢個詞