QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2222|回復: 8

[其它] 小葉子報道帖!

大傢好!! 我係來自北京的小葉子! 能够在這裏認識這么多朋友,都係我的榮幸! 希望可以和大傢愉快相處! 我的email係dongaidi_0529@163.com 歡迎大家和我交流!!

Re:小葉子報道帖!

你好,歡迎。

非常欢迎你吖~~ 有空来我群里玩下吧~呵呵

但我都冇用qq啦! 不過,我會經常麳這裏的!

小葉子用呢個「麳」字﹐廣東人好少用﹐通常借「嚟」表示「來」。 「來」本義係小麥。《 詩經‧周頌‧思文》:「思文后稷,……貽我來牟。」「來」、「牟」(又叫「麰」)分別係小麥同大麥﹐「來牟」係麥嘅統稱。 因為「來」借咗為來往個「來」﹐後人又造咗幾個字表示小麥﹕ ①「麥」﹐「來」下便加啲根(「蔃」﹖) ②「䅘」[禾來] ③「麳」 另外﹐「麳」都係讀loi4。不如用「來」﹐因為「來」可以異讀為lai4。 「這裏」係「呢度」。「呢」係「這」(呢個=這個)﹐「度」表示地方。

"傢"字都係喇,卖"傢俱"咩?

嚴格嚟講﹐「傢俱」應該係「家具」。 《國語辭典》冇話「俱」有器具嘅意思﹐但偏偏收入「傢俱」﹐不過加句「亦作『家具』、『家什』」﹗

其實“傢”字而家已經基本冇用,“傢具”“傢伙”都被“家”代替。 有啲似“像”同“象”嘅關係。

看來,我的語言又不少錯誤…… 重寫一遍: 大家好! 我係北京嘅小葉子! 很開心麳到呢度和大家交流,望我哋能快樂相處!