QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2903|回復: 10

[純水無大礙] 呢十一条题,听讲话好深嘅,有冇瘾入嚟睇下佢?

考下各位乡俚啲智商,不过千祈唔好当真!都係闷过头,揾番啖笑啫。

呢十一条题,听讲话好深嘅,成日流流长至做到一题,仲话要智商成二百咁高先至可以全部解画,係定唔係,

试过就知啦!

第一题

有三条友去住客栈,三人房要三十蚊一晚。呢三条友每人畀十蚊,凑够三十蚊交畀老板,准备好好地瞓番晩。老板见佢哋斯斯文文又咁爽手,就同佢哋讲:今晚卖大饱,畀廿五蚊就搞惦,跟住拎返五蚊出嚟叫个后生畀返佢哋。点知个后生贪心,自己落咗格两蚊,净係畀返三蚊呢三条友,每人分返一蚊。

依家问题嚟喇:开头每人畀十蚊,后尾退返一蚊,十蚊减一蚊即係每人畀咗九蚊,三个人每人畀九蚊即係总共廿七蚊,加埋个后生自己落咗格嗰两蚊,总共係廿九蚊。咦,仲有一蚊去咗边度?

呢条题,听讲话喺新西兰都考起好多人,咁各位乡俚边个知道呢?

第二题

有个成日袋住十三撗算盘嘅老友去趁墟买葱。见到个卖葱佬担住担葱,就问佢点卖法。个卖葱佬话,啲葱一蚊斤,呢度有一百斤。呢条十三撗又问,咁样葱白同葱绿得唔得分开卖?卖葱佬话,得,点解唔得啫?葱白七毫一斤,葱绿三毫一斤。呢条十三撗话,咁我买五十斤葱白、五十斤葱绿,找数。嗰个卖葱佬计一计条数,葱白七毫一斤,五十斤总共卅五蚊,葱绿一斤三毫,五十斤总共十五蚊,两条数加埋啱啱五十蚊。

十三撗掟低五十蚊,阴阴笑担住啲葱走路。嗰个卖葱佬就惨咯,点计都唔明:嗰担葱有一百斤,明明卖得一百蚊,点解分开咗卖,虽然都係卖咗一百斤,点解会水瓜打狗唔见一截,得番五十蚊?

咁各位乡俚,帮佢解下画,咪返到屋企都唔知点样同领导汇报噃!

第三题

有个井成七公尺咁深,有只蜗牛就唔想坐井观天,一于向上爬睇下个花花世界。日头爬咗上嚟三公尺,夜晚又线返落去两公尺,唔知呢只蜗牛几肘爬得出个井呢?

咁各位乡俚边个知道呢?

第四题

一个桃一毫,三个桃核换一个桃。依家你楂住一蚊,咁你食到几多个桃?咁你又係点食呢?

第五题

呢度有十二个乒乓波,个样、颜色同大细都相同,不过其中有一个重量同其它嗰十一个唔同。依家畀你一部冇砝码嘅的天秤,净係准称三次,睇下你有冇计将嗰个重量唔同嘅波揾到,之不过仲要知道佢係轻啲定係重啲。

咁各位乡俚边个知道点样称呢?

第六题

有个生意佬,骑住一只驴,要行成千公里咁阔嘅沙漠,去卖三千条胡萝卜,依家知道呢只驴一次可以驮一千条胡萝卜,不过每行一公里,只驴就要食一条,咁样嗰生意佬行出沙漠之后仲有几多条胡萝卜卖呢?

第七题

讲古佬话有一日,有只海盗船畀天上边跌落嚟只牛耷到正,嗰五个时运低嘅懵佬冇计,净得游水去到一个孤岛。呢个孤零零嘅岛上边净得一棵椰子树,仲有……一只马骝!

嗰五个时运低嘅懵佬夹手夹脚摘晒啲椰子落嚟,又冻又攰又肚饿,咁咪拍扁个头瞓啰。

半夜有个以为自己冇咁懵嘅懵佬静静鸡起身,将摘落嚟嗰堆椰子分成五份,仲剰番一个,咁就顺手畀咗只马骝,自己就偷偷鸡收埋一份,剩低嗰啲又捞埋一堆放番喺原来嗰度,又静静鸡扮冇嘢走返去瞓。

冇几耐,另外一个又係以为自己冇咁懵嘅懵佬静静鸡起身,将摘落嚟嗰堆椰子分成五份,又係仲剰番一个,咁就顺手畀咗只马骝,自己就偷偷鸡收埋一份,剩低嗰啲又捞埋一堆放番喺原来嗰度,又静静鸡扮冇嘢走返去瞓。

冇几耐……

冇几耐……

总之,呢五个时运低嘅懵佬都静静鸡起过身,做过同样嘅事。

卒之捱到天光,呢五个时运低嘅懵佬都一齐起身,都以为自己做咗件醒过其他人嘅事,个个阴阴笑又将嗰堆椰子又分成五份,点知呢只马骝真係行运行到脚趾公:今次分椰子又係仲剩低一个。咁就好似令狐冲话不戒和尚斋,理所当然不可不戒咁又将呢个椰子畀埋只马骝。

咁各位乡俚边个知道呢堆椰子一共有几多只?

第八题

讲古佬又话,有一个海岛,上边收藏咗好多好多宋朝最拉尾嗰个皇帝(即係陆秀夫孭住跳海嗰个)留低嘅金银财宝,仲留低好多人嚟守住。

过咗好耐好耐好耐,耐到嗰班人嘅后代都係剩番三个,嗰名就叫做阿大、阿二同阿三。

你知阿大知道啲金银财宝收藏喺山顶定係喺山脚,之不过佢纸下巴口轻轻,讲嘢时真时假。净得阿二知道阿大係讲紧真话定係讲紧假话,不过阿二有铺瘾,佢知道阿大讲紧真话,佢就讲真话,如果阿大讲假话,佢就跟住车大炮。

阿大同阿二都唔仲意讲嘢,佢哋两个都係好似依家举手选举咁,用举左手或者举右手嚟讲畀你听係定唔係。不过你就唔知佢哋用边只手表示係,又用边只手表示唔係。

剩得阿三知道阿二讲真嘢定係讲流嘢,佢知道举左手係乜,举右手又係乜。阿三唔用动作,而係直接讲畀你知係定唔係,不过阿三就死牛一边颈,一係就句句真,珍珠都冇咁真,一係就句句假,仲假过贾雨村。不过你仲係唔知佢依家係珍珠都冇咁真呢定係假过贾雨村。

咁各位乡俚边个知道点样用最少嘅问题问到啲金银财宝收藏喺山顶定係喺山脚呢?

温馨提示:如果你问阿三知唔知道啲金银财宝收藏喺山顶定係喺山脚,呢条友一定会问返转头点先至可以知道啲金银财宝收藏喺山顶定係喺山脚?咁搞法真係唔知边个问边个。

第九题

喺公司嘅礼堂开大食会。

行政科长因为博爱,同佢太座搞紧你死我活嘅阶级斗争,冇讲畀总务科长听有几多个人参加大食会。

总之,如果三个人坐一围枱,咁就多咗两个人。如果五个人坐一围枱,咁就多咗四个人。如果七个人坐一围枱,咁就多咗六个人。如果九个人坐一围枱,咁就多咗八个人。如果十一个人坐一围枱,咁就啱啱好。

总务科长挠晒头……阴功,佢个头本来就差唔多「亮了」。

咁各位乡俚边个知道有几多人参加大食会?又摆咗几多围枱?

第十题

阿茂喺屋企请客,食西餐,所以想买番几套刀叉。

佢去咗阿寿间餐具铺睇货。

阿寿嗰间铺头啲嘢几齐全,直情可以讲係平夹正,阿茂心惗买熟唔买生,决定就喺阿寿间餐具铺买。

佢计咗下数,发觉自己带嚟嘅钱可够买廿一把叉同廿一只汤匙,或者买廿八把餐刀。不过,如果佢买嘅叉、汤匙同餐刀数量唔同,就配唔到套,所以佢要用尽带去嘅钱嚟成套买。

咁各位乡俚边个知道阿茂带去嘅钱够买几多套餐具呢?

第十一题

有个贼仔偷嘢被差佬睇到,差佬就追嗰个贼仔,贼仔梗係走甩裤都唔理啦!走下走下,前边有条河仔拦住条路。呢条河仔有十二公尺阔,喺贼仔同差佬呢边岸有棵枯咗嘅树,树叶都冇晒。有咁啱呢棵树又係有十二公尺高,贼仔围住嗰条颈巾有六公尺长。

咁各位乡俚边个知道个贼仔点样过河走甩?

温馨提示:啲差佬係冇颈巾发嘅。

第一题   有三条友去住客栈,...仲有一蚊去咗边度?

"自己落咗格两蚊,净係畀返三蚊呢三条友,每人分返一蚊",
   --> 自己羅咗3蚊 +  畀返其餘每人各一蚊(共2蚊) + 老闆收入 25蚊 = 30蚊
或者講 :
每人畀咗九蚊(共27蚊)  - 落格嗰两蚊(共2蚊) = 老闆收入 25蚊
題目講 27 +2 係誤導, 實為 27 -2

第二题  ...葱一百斤...得番五十蚊?

葱白七毫一斤,葱绿三毫一斤
->
葱白一斤 + 葱绿一斤 + = 2斤葱 賣1蚊

第三题 井七公尺...蜗牛几肘爬得出

如果 題目 "坐井(底)观天" -->   爬 5日
   如果 題目 "坐井(頂)观天" -->   5使爬

第四题 一个桃一毫...点食呢?
食15個桃
問人借2核,
食1~10# 桃, 得10+2核,換4桃,
再食11~14# 桃, 得4核, 換1桃,還余1核,
食15#核, 將余兩核還人,

第六题  有个生意佬....行出沙漠之后仲有几多条胡萝卜卖呢?
   仲有屋企2000條可以賣....帶1000條出去, 行1000公里之後, 走出沙漠, 走出沙漠之後, 身上剩低0條, 屋企仲有2000條,

第七题 ...椰子一共有几多只?
   設原 L0隻, 最終每人 Lx隻
    ((((((((((L0-1)* 4/5)  -1)* 4/5)  -1)* 4/5)  -1)* 4/5)  -1)* 4/5)  -1 = 5 * Lx
   --> L0 = 某個分數 * Lx + 某個分數
   再加上條件: L0 及Lx均為正整數
   結果:  
        如果 Lx =某個正整數, 則 總 L0=..
        如果 Lx =某個正整數, 則 總 L0=..
        ....

第八题...最少嘅问题问到啲金银财宝收藏喺山顶定係喺山脚呢?
   問亞大: 寶在山頂? (假設佢舉左手)
   問亞二: 亞大頭先舉左手?
     如果亞二舉左手--> 寶在山頂
     如果亞二舉右手--> 寶在山脚

第九题 喺公司嘅礼堂开大食会。...几多人参加大食会?又摆咗几多围枱?
   人= (5*7*9-1)*11 * N =314 * 11 *N 個,    (N=1,2,  4,  6,  8, 11, 13...∝,   除開 3或5或7嘅倍數)
   最少人數(N=1) = 314*11*1= 3454
   最少枱數 = (314*11*1) /11 =314張

第十题...钱够买几多套餐具呢?
    原共錢x,  叉價格a,   汤匙價格b,   餐刀價格c,   最終買Y套,
     -->
     x=21a+21b =28c
     x=Ya+Yc+Yc
     -->
     Y=x/(a+b+c) = x / ( x/21 + x/28)  = 1/ (1/21 + 1/28) = 12套

第十一题 有个贼仔...点样过河走甩?
   賊仔可以游水過河, 題目冇講河水太急, 即冇講5畀游水
     題目亦都冇講賊仔識5識游水, 即係話賊仔可以識得游水
     題目亦都冇講差佬識5識游水, 即係話差佬可以 5識得游水

第五題:
分開4組:1-3,4-6,7-9,10-12。
1. 第一稱:囉第一組同第二組稱一稱。如果兩個同稱嘅話,噉嗰個想搵嘅波就喺7-12當中。如果兩個唔同稱,噉想搵嘅波就係1-6當中。
經過第一稱我哋就可以搵出唔同稱嗰兩組(6個波)。記得記低邊一組重啲或轻啲(I)
2. 第二稱:喺唔同稱嗰兩組,每組囉出一個波,然後稱一稱淨低嗰兩對波。結果會有兩個可能性(會有唔同嘅第三稱):
Case A:如果兩對波同稱嘅話證明囉出嗰兩個波當中有一個係想搵嘅波。
3A. 第三稱:喺兩個唔同稱嘅波當中囉出一個同其他一個波稱一稱。噉就搵到想搵嘅波。再結合第一稱嘅結果(I)就知道佢係重啲抑或轻啲。
Case B:如果兩對波唔同稱嘅話證明嗰個想搵重喺呢4個波當中。記得記低邊一組重啲或轻啲(II)。
3B. 第三稱:再喺每組囉出一個波,然後再稱一稱。無論同稱抑或唔同稱,都可以搵出想搵嗰個波同埋知道佢係轻過抑係重過喇。
第十一题
做低個差佬, 丟佢落水, 再食啖煙透下氣, 跟住瞓個晏覺, 再修悠慢著 慢慢游水過河
   冇題目冇講差佬夠5夠賊仔打, 又冇講有幾個差佬, 又冇講差佬有冇炮, 又冇講賊仔有冇炮
    即係話, 賊仔可以打得羸差佬,

萬一河水好深好急, 賊仔都仲可以學下當年'霍元甲'咁樣,抱舊大石頭, 行走河底 咁樣過河
……楼上至叻啊
亂噏嘅
第四题 一个桃一毫...点食呢?
食15個桃
問人借2核,
食1~10# 桃, 得10+2核,換4桃,
再食11~14# 桃, 得4核, 換1桃,還余1核,
食15#核, 將余兩核還人,
TsuNT(♂) 發表於 2010-11-21 08:25

唔可以借核,因為題目冇話可以借。
亦都唔使借核, 依然係15個桃:
用三毫買返三個桃,食完之後三粒核可以換返一個桃,然之後再買兩個桃,食完又係三粒核,再換返一個桃,以此類推,最尾都係食咗15個桃。
回覆 7# 寶寶
好似5借5得掛, 按你所講, 係咪咁樣:   ☉=核
1) 買①②③ ->後 ->  此時台面有: ①②③         (此時共已費金$0.3)

1) eat      ->後 ->  此時台面有: ☉☉☉         (此時共已費金$0.3)
1) 換       ->後 ->  此時台面有: ④             (此時共已費金$0.3)
1) 買⑤⑥ ->後 ->  此時台面有: ④⑤⑥         (此時共已費金$0.5)

1) eat      ->後 ->  此時台面有: ☉☉☉         (此時共已費金$0.5)
1) 換       ->後 ->  此時台面有: ⑦             (此時共已費金$0.5)
1) 買⑧⑨ ->後 ->  此時台面有: ⑦⑧⑨         (此時共已費金$0.7)

1) eat      ->後 ->  此時台面有: ☉☉☉         (此時共已費金$0.7)
1) 換       ->後 ->  此時台面有: ⑩             (此時共已費金$0.7)
1) 買⑾⑿ ->後 ->  此時台面有: ⑩⑾⑿         (此時共已費金$0.9)

1) eat      ->後 ->  此時台面有: ☉☉☉         (此時共已費金$0.9)
1) 換       ->後 ->  此時台面有: ⒀             (此時共已費金$0.9)
1) (剩低$0.1 最多可)買⒁ ->後 ->  此時台面有: ⒀⒁         (此時共已費金$1.0)

1) eat      ->後 ->  此時台面有: ☉☉         (此時共已費金$1.0)
結論:食①~⒁, 最後剩低兩個核,
唔可以借核,因為題目冇話可以借。...
寶寶 發表於 2010-11-24 16:54
第十一題(過河) 時 諗緊, "如果題目冇講嘅嘢, 可5可以當佢存在?"

三種:

① 題目之外嘅嘢當然 禁止存在 , 淨得有講到嘅先至存在
    ---類似聯想:【法律】有罪推定: 法律規定可以做乜嘢 你先可以做, 無明文規定嘅 你就5可以做

② 題目之外嘅嘢 因為題目冇設條件禁止, 因而 當然 可以存在, ---
    ---類似聯想:【法律】無罪推定: 法律禁止做乜嘢 你5可以做, 禁止之外嘅, 可以存在,       合常理或明顯不合常理嘅題外嘢 又冇設題目條件, 令'題目有漏洞' 呢個係'題目'嘅錯,

③ 題目之外嘅嘢, 題目冇設條件禁止亦都冇設條件允許, 即係可以存在, 可以不存在, 答案需要假定 兩種(某題目外條件 存在與否) 情況下都能成立,

-----------
我諗, , 應該遵守邊種?
如果按 第①同第③, 咁樣好多IQ 題嘅答案都係5允許嘅
如果按 第②, 咁樣答案又太多,  最多衹能問'最優答案'係乜嘢
得閒研究下先。
唔可以借核,因為題目冇話可以借。...
如果照美国佬嘅Law,冇话唔得,就即係有可能得。