QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2428|回復: 5

[八卦時聞籮] ◤轉◢『视频』5分钟看完欧洲1000年国疆变迁

http://meirixiaochao.com/2010/11/15/1000-years-of-european-history/ 『视频』5分钟看完欧洲1000年国疆变迁主笔:JuliaD日期: 2010/11/15天下大势合久必分,分久必合,这话用来形容欧洲最好了。3分钟看完欧洲各国1000年间疆界变迁,你就会明白为什么说国界这东西就是浮云啊…… 11.JPG

都系浮云
視頻有種'一雞死一雞鳴'嘅感覺, 冇話'冇咗邊個5得',

對 (現時土域嘅)波蘭 同 (現時土域嘅)俄羅斯 有少少XX    (此處'XX'表示'5識表達', 又5係'關注', 又5係'迷惑'. . )
呢個土域面積變化都算大,
1000年以嚟, 5知有乜嘢恩怨情仇咁呢, 可以令到數十年前(前德國入侵期間) , 前蘇俄 (順手)集體屠殺X萬波蘭人,

(發重復咗)
的確啊,國界呢啲嘢係浮雲,可惜「民族情感」呢啲嘢喺好多人心目中根深蒂固,然後就好容易變質為被別有用心嘅政客利用嘅思想工具
5知有冇 "『视频』5分钟看完亞洲1000年国疆变迁"

'国疆'嘅定義係 "獨立政權, 有效管轄",
朝鮮半島雖都有朝拜中原,不過都係'獨立政權',
12XX年嘅蒙古国疆睇怕會復蓋大半個亞洲(包括中原), 同埋半個歐洲, 現時嘅俄國 睇怕都會係 ,
新僵呢D地方可能會喺近代時間 閃下閃下咁樣,