QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2869|回復: 15

[純水無大礙] 關於QQ嘅

不用QQ实在是有些不方便,用的话又怕它「耍流氓」 怎么办?
我花了两个晚上的时间终于把QQ这个小流氓搞定了!原来是QQ里面的TXPlatform.exe这个程序在使坏,TXPlatform.exe 是腾讯QQ自带的一个注入绑定到系统随系统运行而运行的不受欢迎程序,功能是给腾讯提供进入用户计算机取得权限远程后台控制用户计算机,只要你用QQ,警察叔叔啥时想看看你的电脑在干什么或者是都干了些什么随时都能看,       就如同美国的FBI随时可以得到任何使用微软系统用户的电脑资料一样。
删除方法:
打开QQ文件夹--Bin文件夹--找到TXPlatform.exe和TXPFProxy.dll这两个文件,用文件粉碎机粉碎它!O.K!

--------------------------以上屬於轉載-----------------------
唔该
唔该
阿森 發表於 2010-11-15 18:48

客氣了
冇咩點用!!上都唔講敏感嘢
近幾日, 搜索'輸入法 源代碼', 睇到輸入法程式都有可能會達到呢種效果(指QQ 偷竊),講話原理係用'hook勾子--某種視窗機制', 代碼上亦都有咁樣嘅'Hook API ',   ('hook'法 有局限)

(注:輸入法亦都可以用 '除hook之外'嘅方法做倒, 本人仲搵緊仲有乜嘢方法可以做到呢種(輸入法) 功能連接)
如果 '騰騰震' 係都要 出古惑, 佢可以將 子程式 放喺'qq.exe\qq.cpp'當中, 並以 'QQ 更新' 嘅方式做倒, 冇得防,

. . . (發重複咗)

. . . (發重複咗)
咁當然,程式始終係人哋控制,無乜必要,我都唔會用
有人話, 除非係'開源軟體', 咁先信得過,
(聽講Unix 下好多都係'開源程式'), 弊在已經冇咁多精力去轉用Unix (及其諸多軟件)
回覆 10# TsuNT(♂)

unix唔係免費的。。。。linux先至係開源嘅天下。。。。
回覆  TsuNT(♂)
    unix唔係免費的。。。。linux先至係開源嘅天下。。。。 ...
dukedz 發表於 2010-11-20 18:03

------O, 我搞錯咗, 我未用過 unix及linux, 兩者分5清
假設QQ(或其他認為可疑嘅軟件) 係十足嘅 偷竊 \ 偷窺 軟件,
如果係都要用QQ(或其他認為可疑嘅軟件) , 其方法一係:
   使用兩部電腦, (或者一個主板 + 開機 二選一嘅兩個硬盤 (用開關控制電源線) )
裝 QQ (或其他認為可疑嘅軟件) 嘅硬盤中5畀保存 私人文件 同埋 受保護嘅文件,更加5使講 網銀一類,
好Q麻煩
係咪真係得咖?
回覆 13# TsuNT(♂)

QQ真係好得人惊。
我喺QQ信箱嘅"草稿"附件嗰度点咗一下,跟住就取消咗草稿,乜嘢都冇写,又冇发附件,点知过咗一阵,QQ就问我嗰附件贴咗未?搞到我一身冷汗。
睇嚟卸载咗QQ都唔一定走得甩佢哋嘅监视,我依家用一个外接硬盘嚟斩脚趾避沙虫。有乜嘢要做,落咗网至插个外接硬盘,做完嘢拎走个硬盘再上网,同你条桥差唔多。不过係咪真有效,咁就係上蟹佬话事斋:阿拉勿晓得喇。