QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3653|回復: 9

[其它] "晒"嘅用法?

請指點,唔該
1、「完」。
啲生果我食晒喇。(這些水果我吃完了。)
2、程度副詞
唔該晒。(麻煩你了/謝謝你啊。)
多謝晒。(謝謝你啊。)
咁「晒」同「哂」用法有冇唔同?
回覆 3# lwfxbox
哂 can2  哂笑, 哂納, 聊博一哂
回覆 2# 寶寶

可唔可以再舉例一些   程度副詞   嘅例子
回覆 5# lf650011
今次佢哋擺足四十圍,夠晒皮囉~
睇佢個樣,扮晒嘢。
你大晒咩?
晒:  咁猛太阳, 想晒死人咩.
哂:  食得唔好哂, 哂嗮就冇得食.
嗮:  啲钱多得济我使唔嗮, 你帮我使紧啲佢喇.
嘥: 食得唔好嘥, 嘥嗮就冇得食.
晒:  咁猛太阳, 想晒死人咩.
哂:  食得唔好哂, 哂嗮就冇得食.
嗮:  啲钱多得济我使唔嗮, 你帮我使紧啲佢喇. ...
粤嚟粤化 發表於 2010-11-22 14:59

唔好意思,曬太陽嘅曬係呢個曬。
1、「完」。
啲生果我食晒喇。(這些水果我吃完了。)
2、程度副詞
唔該晒。(麻煩你了/謝謝你啊。)
多謝 ...
寶寶 發表於 2010-11-17 00:15

有學者做過考究,認為〔晒〕之原型是〔煞〕,這當然含「完」之意,例如〔煞車〕、〔煞科〕,後人又引申為〔所有〕之意思,例如,
甲:重有冇飯剩?
乙:冇喇,畀我食晒喇 (即我食光所有飯,沒得剩)

至於〔多謝晒〕這句子中的〔晒〕字,在下認為,以前(祇能這麼說,因現今年輕一代對之用法跟二三十年前的人不同)的人用這個字亦是想表達〔所有〕之意思,例如,人家前後幫助你幾件事,或先後送你很多東西,你想講一句話,以總括前前後後所受之恩惠,你便應該說:多謝晒。據此,若然所受之事物是單一,通常祇須簡單說聲[麻煩你了/謝謝你啊/多謝你]便可,不須加〔晒〕字,除非你想加強語氣,表示非常感激,才說〔多謝晒〕。

現在一般年輕人母語能力不及上一代,開口埋口〔多謝晒〕,老輩(如我這五十歲者)有時就分不出講者的情感了。