QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3288|回復: 7

[問音問字] "才"嘅說法(口語)?

1.才沒有       A:你係唔係講大話?    B:才沒有
2.才怪       A:你係唔係有偷食嘢?   B:沒有     A:才怪,你狡辯
3.才是           ex: 答案應該係呢果才是

請大家指教,唔該
1.才沒有       A:你係唔係講大話?    B:才沒有----> B:我先無
2.才怪       A:你係唔係有偷食嘢?   B:沒有----> B:無!A:才怪,你狡辯---->有先怪,你狡辯吖你!
3.才是           ex: 答案應該係呢果才是----> 答案應該係呢果先啱
才 怎么会出现 先呢
「才」嘅粵語俚語係「先至」或「先」

參酌:http://wuu.wikipedia.org/wiki/%E5%85%88%E8%87%B3
男孩A: 打波先至黎落雨,唔通連個天嘟唔鐘意我呀?
男孩B: 我地聽日再打過啦,聽日一定會好天嘅。
男孩A: 你點知今日一定會好天架?
男孩B: 唔知架,希望在明天吖嘛!
男孩們: 凡事唔係絕對嘅。
男孩A: 其實落雨又咩好怕喎?
熒幕蓋字: 生命滿希望 前路由我創
特區政府宣傳片《生命滿希望》
回覆 3# lebuzishu
書面語先用「才」。
1.才沒有       A:你係唔係講大話?    B:才沒有----> B:我先無
2.才怪       A:你係唔係有偷食嘢?   B: ...
akila 發表於 2010-11-14 18:40

所以,才不是=先唔啱 ,咁剛開始要
所以,才不是=先唔啱 ,咁戲剛開始要點講
lf650011 發表於 2010-11-26 21:13

戲先啱啱開始