QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2865|回復: 5

[詞彙及翻譯] "哪有"與"哪些"嘅說法(口語)?

EX: A:你係唔係認識佢?
               B:"哪有"
EX2: A: 你鍾意食哪些嘢?
  還有,"難怪"要點講,唔該!!!
EX:  A:你係唔係認識佢?
               B:"哪有"
EX2: A: 你鍾意食哪些嘢?
  還有,"難怪"要點講,唔該! ...
lf650011 發表於 2010-11-13 22:33

B:"哪有":可以講"邊有啊"、"邊係啊"
EX2: A: 你鍾意食哪些嘢?→ "你鍾意食邊啲嘢∕你鍾意食嘢"
"難怪":"唔怪得~"
仲有「唔怪之得」同埋「唔怪得之」。

"哪有"----邊有(姐)
哪些----邊D(邊啲)
難怪 ---唔怪之得(唔怪得之)
難道 ---唔通

另:
"你咁鬧(罵) 法, 佢唔方唔嬲喇" , "唔方"5知對應邊D詞
"哪有"----邊有(姐)
哪些----邊D(邊啲)
難怪 ---唔怪之得(唔怪得之)
難道 ---唔通

另:
"你咁鬧(罵) 法,  ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-11-21 19:21

唔好意思,我唔明白"你咁鬧(罵) 法, 佢唔方唔嬲喇" , "唔方"5知對應邊D詞  係咩意思
回覆 5# lf650011

"你咁鬧(罵) 法, 佢唔方唔嬲喇"- - - - 剛睇番, 知道咗, 對應于 "你這樣 吵鬧 的樣子, 他不發怒才怪 "
   "【粵】 唔方唔.."  --- "【中原】 不. . 才怪"

另:

"你咁鬧(罵) 法, 佢唔方唔嬲喇" , "唔方"5知對應邊D詞
  ---->
例句 "你咁鬧(罵) 法, 佢唔方唔嬲喇" 中, 詞語 "唔方"  不知道對應 哪個 '中原語' 的詞語 ,   (其中: '中原語' = '普通話' ),