QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4188|回復: 12

[趣事趣物] 迎亞運,學英文~~~

各位觀眾,歡迎學習「大國英文~~」

SHI SHI?食屎?

好勁啊!!識得譯個「思」字做「Think」喔

新滘「濕」路?!

迎亞運,學拼音!!
再次抗议无知捞B竟用Shi Shi标示Sacred Heart Cathedral
再次抗议无知捞B竟用Shi Shi标示Sacred Heart Cathedral
阿森 發表於 2010-11-9 22:21

厲害厲害,遇到高手
厲害厲害,遇到高手
xiss 發表於 2010-11-9 22:59

常識嚟嘅啫。。。
回覆 4# 寶寶

明知我英文差㗎啦
回覆 3# xiss

唔敢当 大家都知啦
捞B--其實此詞都甚孬(撈),外省人鐘意發bi4音(北方話拼音)。其實「屄」字就應該講返hai1(粵拼)呢個音,唔應該講「B」。
回覆 7# Jake_ct

咁话佢哋捞Hi啦
廣州人英文冇咁差到會犯呢啲錯誤,廣州人煲冬瓜亦冇咁水皮到會寫錯拼音。好明顯係南下撈頭官員利益輸送,搵佢哋鄉下冇讀過小學嘅親戚亂寫一通。其中有人連漢字都唔識寫,乾脆就鬼畫符。連海都冇見過,點知乜係 Sacred Heart Cathedral?

觀眾出口 Spectator Exit
略表拙見
好明顯係南下撈頭官員利益輸送,搵佢哋鄉下冇讀過小學嘅親戚亂寫一通。其中有人連漢字都唔識寫,乾脆就鬼畫符。
drdoom_2009 發表於 2010-11-12 09:34

呢點好有可能
其實,  在香港也發生同樣的笑話,  由於工作上的須要, 我查看很多香港人的身份証, 尤其是長者,

發覺如果你的中文名字叫阿 (福 ) 或 阿 (雪), 便有難了, 政府官員會將 (福) 的英文拼音寫成  fuck,  

而 (雪) 的拼音寫成 shit,  印在香港身份証上.  

我想在五丶六十年代中, 當時香港的政府官員, 學歷水平很低, 英文書寫翻譯, 時有出錯, 并不出奇.

所以, 如果你的名字有個 (福 ) 字或 ( 雪 ) 字, 持有香港身份証者, 拿出來査看, 有否寫上 fuck 戓 shit.
啲撈想點? 佢地吾係話有好多講英文曉飛嘅人??