QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5316|回復: 11

[輸入法] 有人用symbian手機嗎?想大家幫幫手...

小弟所知, windowsmobile有ce-star, android 有lime, symbian 雖然有好多qwerty機但就無見過有廣東話輸入法,最近想換電話, SE VIVAZ PRO 行symbian S60 V5, 個keyboard 手感好好,但穩唔到廣東話輸入法, 唔知symbian機有d咩廣東話輸入方案呢?
win mobile 機 還有 touchpal、點訊。
symbian 好像也有 點訊。不過好像已被 baidu 收了。

電腦嘅廣州話輸入法本身就唔多,手機嘅我諗就更少。

港行機或者會有嘅,但國行機我諗就肯定冇嘞
點訊是可以自訂輸入法的,
只要有碼表就可以自己做自訂輸入法。
最新的 百度 輸入法 也可以一試。
是收購點訊後的更新版本。
thanks thhui
百度輸入法 http://shouji.baidu.com/input/?from=1000e
昨晚試左 " 百度輸入法 " , edit左既廣東碼txt save as unicode可以成功匯入.
百度個設定入面已經剔左"雙拼", 但我輸入txt file 內既廣東輸入碼都只係顯示百度default既拼音字, 唔知係咪百度輸入法仲要set d 野定係文本既格式唔岩呢?  

百度support繁體嗎?
我只係打左d單字instead of 複數詞語,詞頻number可以省略嗎?

小弟既文本內容大致如下:

呀 A
丫 A
亞 A
阿 A
迓 A
啞 A
啊 A
訝 A
婭 A
椏 A
鴉 A
艾 ABI
哎 ABI
唉 ABI
埃 ABI
.....

請大家指教下...

希望可以響symbian平台上成功殺出條血路同大家分享, 令粵拼輸入法普及d

百度輸入法
可以打繁體字。

去百度手機輸入法吧 逛逛
http://tieba.baidu.com/f?kw=%B0% ... A%CA%E4%C8%EB%B7%A8

百度的每个版本都有繁体,
常规设置-字库选择,常用字+生僻字,ok
thanks, 呢家仲研究緊點將碼表轉成百度手機格式, 每個版本都有繁體即係點解?有繁體版定係介面簡體但support 繁體字輸入?
我想這些大陸開發的軟件有 繁體字 可打已算比較好,
即是 支援utf-8 彧 gbk 編碼 的都可以打繁體字。
界面要繁體比較少見,
開發者大都是大陸人。
我在手机上安装了一个字体软件和一个繁体字文件,现在手机显示都是繁体格式。