QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5077|回復: 22

[感情人生] 免費地鐵嚇死人咯~~~

呢個月開始廣州所有公交地鐵非週末時間都免費,搞到日日地鐵好似打仗咁,好彩本人暫時仲系無業遊民,未使日日迫車主,真系難為D上班族咯,搞到日日都要遲到咁制;或者鄭達真系講得無錯,就系目前市民既普遍素質可能暫時未達到可以享受呢種惠民政策的標準住,個個一聽見免費就唔理三七二十一,點都涌曬出黎湊熱鬧,四方八面既人都有;而且因為免費,D人就有事無事都呢度去果度去,就連機場都話有接近一半既人流系純粹去參觀,搞到機場廁所都要排長龍,真系難為D真系要趕飛機既人;因為免費,某D人直程當左巴士系貨車,擰住成堆貨都照迫上部巴士到;因為免費,廣州每條街都人頭涌涌,本來某D幾乾淨既路,因為人流太多結果都搞到烏煙瘴氣,邋邋遢遢;因為免費,更多既外地人選擇過黎廣州;或者對於某些商家黎講,呢D系好事,但....我真系唔識點講~

廣州事實系靚左好多,但可以維持幾耐我真系唔知,始終人太多,質素亦都太參差不齊,一個城市既容量系有限,睇見越黎越多既外地人涌入黎廣州,啃度安家,啃度樂業;每次坐親巴士地鐵聽到身邊最多既語言唔系粵語,而且普通話或者系D不知名既方言,講真,對於我呢個土生土長既廣州人黎講,心裏面真系有千萬個唔舒服~我知道唔可以怪責D外地人,因為系社會造成;但我亦都控制唔到自己心裏面對外地人有或多或少既抗拒~

以上言辭純粹個人發下牢騷,并無任何惡意,可能有人睇完會覺得不妥或感到不快,你可以當無睇過或者私下鬧我都得,但麻煩請唔好啃本貼發生任何爭論,多謝合作~

評分

查看全部評分

广州地铁 多人。。
免費地鐵

好似又話要取消喇!
唔使錢,個個都去趁墟,尤其係嗰啲「操」煲冬瓜嘅人士,搞到成個車廂空氣濁晒,又臭又邋遢...
回覆 3# 外外星人

系呀,我依家坐親巴士都聞到陣陣異味,唔系我想有偏見,但事實真系咁,本身已經夠人多,空氣越離越渾濁~真系想叫救命~
唔使錢,嗰啲乞兒、蕩失路都走晒入去,唔嗌救命先奇
呢d係唔係叫做屎忽痕 出黎湊熱鬧
最好取消埋「啊運」咁就皆大歡喜啦。
领导用皮眼决策  现在朝令夕改了

廣州取消亞運公共交通免費

廣州上周五日免費交通令地鐵逼爆。互聯網

廣州為迎亞運全市公共交通免費任搭的政策出台一周即被「槍斃」。過去一周地鐵、巴士逼爆引來民怨沸騰,廣州市政府昨晚宣佈,明天起全市取消免費乘坐地鐵、巴士和過江輪渡的優惠措施,改為發放交通津貼。有市民認為「一早應該取消」,有人抱怨津貼金額太少,不少網民則批當局「朝令夕改」。
新政策下,廣州每個家庭(包括居住半年以上流動人口家庭)在亞運期間可獲 150元人民幣現金交通津貼,集體戶人員每人發放 50元。廣州自上周一實行免費交通、單雙號限行及全面嚴格安檢後,各大地鐵站每天上下班高峯期人滿為患。對於政府取消免費,不少廣州人大表贊成,指「一早應該取消這個腦殘政策」。市民陳先生說:「進站要排隊,安檢要排隊,好不容易下到站台還要排兩趟車才走得了。」為免上班遲到有時轉搭「坐地起價」的的士,花費及時間比平日還要多。

傳火炬沿途油站停業

不少網民批政府政策朝令夕改,有網民更指:「財大氣粗、號稱可抵五個新西蘭的廣州市,居然如此輕率地公佈亞運會期間公交免費並立即取消,一次公共決策不過是幾個人的拍腦袋!」
廣州亞運火炬稍後將在市內正式傳遞。當局下令圍觀市民嚴禁尾隨火炬傳遞車隊,而火炬傳遞沿線 200米範圍內的加油站、煤氣充氣站等,被下令停業,部份道路交通管制。
羊城晚報/本報記者

我就知個個會搏晒命去坐地鐵…所以我偏坐公交……!舒服!!唔可以淨話外地人……本地啲老嘢夠組團去睇飛機喇!!真係服Q啲老人家……唔使做就咪晨七咁早起身同啲後生搶車坐!橫掂你去玩……遲啲都得嘅啫!!…其實都慣晒喇……同平時相差無幾……衹係安檢時間長!!
好野,終於取消左啦,事實系兒戲D噶,好似細路仔玩泥沙咁,不過每戶人得150蚊就真系少D,每戶300就差唔多~
回覆 10# cingsan

嗯嗯,系呀,鄭達都話有D明明行動唔方便,平時唔出街既阿婆阿伯,聽見免費都間硬出黎,已經夠人多,見到拒地我仲驚過拒,一陣唔覺意俾人撞一撞,真系唔知拒慘定人地慘~
皆因廣州太多外地盲流。

班盲流一聽到地鐵公交免費,就帶齊全家大細一齊出嚟逼,話「游車河」喔
最慘重係地鐵,畢竟地鐵唔係處處有,啲外地人未搭過地鐵,一聽到廣州地鐵免費,就個個前赴後繼噉樣湧過嚟,跟住地鐵就逼爆人嘞
皆因廣州太多外地盲流。

班盲流一聽到地鐵公交免費,就帶齊全家大細一齊出嚟逼,話「游車河」喔
最 ...
xiss 發表於 2010-11-7 18:14

其實如果社會均富,基礎設施好好嘅話,就唔會出現咁嘅情況。。。。
回覆 14# 寶寶

都系大部份國民質素問題~
阿晕之後又有一大批贪官落网了
好野,終於取消左啦,事實系兒戲D噶,好似細路仔玩泥沙咁,不過每戶人得150蚊就真系少D,每戶300就差唔多~ ...
glowwormray 發表於 2010-11-7 17:30

呢啲咪五時花、六時變囉! 應咗嗰句「拍腦袋、拍胸口、拍屁股」
回覆 17# 外外星人

真系屎忽痕,穩黎搞~
回覆  外外星人

真系屎忽痕,穩黎搞~
glowwormray 發表於 2010-11-8 11:39

http://bbs.cantonese.asia/thread-11311-1-1.html
而家會吾會正常番

其實點解吾學北京甘減價, 仲實際, 又免了一些人

為左免費二字逼埋一份