QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2671|回復: 7

[純水無大礙] 能否推荐一个QQ之外嘅聊天软件?

如题。
我知道呢个论坛里面有唔少已经唔用QQ,而用其它聊天软件,能否推荐一下,想换个聊天软件,唔会扫描用户隐私嘅。

MSN得唔得?

回覆 1# xiss

推薦google郵箱內嵌的gtalk(gchat),因爲這個是跨平臺的,linux、mac、windows都一樣支持視頻、語音……
而且協議是公開的,能得到更廣泛的支持……
我都用Gtalk
喺香港MSN係主流, 而家都多咗國內朋友使用
GCHAT少用, 因為唔係個個用GMAIL

而家幾乎個個FRIEND有FACEBOOK(國內朋友除外), 所以呢排都用多咗FB入面個CHAT
MSN可能比较『高贵』点  以前都是白领和企业家用的

我今天开始用新浪的 UC  也不错 我们整个群都用UC开始
msn囉 = =" 仲有n年前絕種既icq  xd"""唔知icq仲係唔係到呢@@"

Pidgin(http://www.pidgin.im/)
IM all your friends in one place
Pidgin is an easy to use and free chat client used by millions. Connect to AIM, MSN, Yahoo, and more chat networks all at once.
Supported chat networks:
•AIM•Bonjour•Gadu-Gadu•Google Talk
•Groupwise•ICQ•IRC•MSN•MXit
•MySpaceIM•QQ•SILC•SIMPLE
•Sametime•XMPP•Yahoo!•Zephyr
试了一下还是觉得MSN最好