QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2362|回復: 8

[其它] 請問各位講廣州話嘅大俠平時用咩話讀字?

我而家多數用廣州話來讀各種文字,包括上大陸論壇睇貼。但係會出現唔順口嘅情況,譬如話“夠嗆”;“嫵媚”讀成“無味”。始終唔慣。 重有一個問題,開始熟悉粵拼,打翻普通話拼音居然唔慣,自問學、打普拼都好多年啦。 唔該大家發表下意見。

Re:請問各位講廣州話嘅大俠平時用咩話讀字?

我絕對係用白話讀字架啦,有咩可能會用普通話。至于“夠嗆”呢啲北方詞彙,我會意會,唔會勉强讀佢出嚟。

我都係用白話讀字﹐不過打字就用拼音﹐順便練習講國語。

我絕對係用白話讀字架啦,有咩可能會用普通話。至于“夠嗆”呢啲北方詞彙,我會意會,唔會勉强讀佢出嚟。 『本文僅代表作者[highyun]的觀點,版權屬作者與粵語協會論壇共同所有』 已經幫我講晒

夠嗆? 好似白話都有相似嘅詞 似如"呢單嘢真係夠"keng"吖 (唔知邊個大俠知正字?)

“夠嗆” 意思大概係夠0屌,夠把炮

其實閱讀一篇文章,係眼睛直接到大腦,唔需要經過口嚟讀嘅,否則速度會好慢。 所以,眼睛接收到嘅文字信息,轉變為自己大腦理解嘅信息,當然唔需要轉成普通話,我哋用粵語思維嘅人,當然係轉換成粵語信息入大腦。但係,亦唔等于每一個詞都要翻譯成地道嘅粵語先可以入大腦,有啲詞,例如“夠嗆”呢啲,我哋意會咗就夠,如果係要花精力佢諗一個對等嘅粵語詞,就會大大减低閱讀速度。

winfield在2006-7-19 19:09:04說道:[br]“夠嗆” 意思大概係夠0屌,夠把炮
错晒!你唔系北方人唔清楚,先唔系呢个意思~够衰先啱~意思好接近摞命

细路在2006-7-20 11:30:27說道:[br][quote]winfield在2006-7-19 19:09:04說道:[br]“夠嗆” 意思大概係夠0屌,夠把炮
错晒!你唔系北方人唔清楚,先唔系呢个意思~够衰先啱~意思好接近摞命[/quote] 好在我吾係北方人。 我好吾中意夠嗆呢個詞。