QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5646|回復: 11

[問音問字] 發耳“zaang6”

今日鬧咗人哋一句“發耳zaang6” 突然諗到底“發耳zaang6”個“zaang6”字正寫點寫呢? 特在此求助~

Re:發耳“zaang6”

生耳zaang2 就聽過,呢個字唔知點寫。

發耳zaang6同生耳zaang2係咩意思﹖

不嬲都以为系“障”~

dada在2006-7-18 2:41:51說道:[br]發耳zaang6同生耳zaang2係咩意思﹖
發耳"脹"我比較少聽,唔知道係咪同"生耳脹"一個意思 一般係當你無留意嘅情況底下,聽唔到人地噏乜,而毫無反應. 而嗰個人就會同你講"你生耳zaang吖??" 或者"你係咪借咗聾耳陳隻耳?" 又或者:"你隻耳生嚟袗吖?"

樓主係咪睇咗麥兜之菠蘿油王子啊? em2:

[zaang6]好似重可以作动词用,"塞"嘅意思 唔知正字系乜....

《廣韻》﹕「䂻[石長]﹐塞也。」 http://www.unicode.org/cgi-bin/getunihandata.pl?codepoint=40bb

细路在2006-7-18 9:40:52說道:[br]不嬲都以为系“障”~
係咪應該寫成不溜?

《廣東俗語考.釋疾病》﹕「䏁讀若爭上聲。耳聾曰生耳䏁。『說文』䏁音宰。益梁之州。謂聾為䏁。奏晉聽而不聞。聞而不達謂之䏁。徐曰。不全聾也。今謂之撞聾。撞亦䏁之聲變。」 「䏁」讀zoi2﹐「讀若爭上聲」﹖
《廣東俗語考.釋疾病》﹕「䏁讀若爭上聲。耳聾曰生耳䏁。『說文』䏁音宰。益梁之州。謂 ...
dada 發表於 2006-7-25 13:07

讀若爭上聲。耳聾曰生耳。『說文』音宰。益梁之州。謂聾為。奏晉聽而不聞。聞而不達謂之。徐曰。不全聾也。今謂之撞聾。撞亦之聲變。
http://dict.variants.moe.edu.tw/yitic/frc/frc10796.htm
外外星人真系博学多才有根有据