QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4527|回復: 8

[詞彙及文法] 【無嗱嗱】同【好地地】

請問【無嗱嗱】同【好地地】有咩唔同呢?
佢兩個頭先重好地地架,做乜無挐挐嗌交?

乜兩個詞可以調轉嘅咩?
「無嗱嗱」是無緣無故;
而「好地地」,就是「好好的」
回覆 3# ca637

【好地地】都有無緣無故嘅意思,係咪?
"好地地"  應該只有狀況好的意思 (如有錯誤請指出)
我个人觉得
【無嗱嗱】系純粹表示無緣無故嘅意思
但系【好哋哋】除咗表示狀況好其實同時都有無緣無故嘅意思
比如一樓嘅例句:「佢兩個頭先重好哋哋㗎,做乜無嗱嗱嗌交?」 呢种情况下【無嗱嗱】同【好哋哋】不可互換

而另一種情況我舉黃子華喺97《秋前算帳》上邊講過嘅一個例子:「好哋哋做乜要收返香港?」 呢個時候換成「無嗱嗱做乜要收返香港?」亦都講得通

以上系我嘅見解,如有錯漏請高人指出
我个人觉得
【無嗱嗱】系純粹表示無緣無故嘅意思
但系【好哋哋】除咗表示狀況好其實同時都有無緣無故嘅意思
比如一樓嘅例句:「佢兩個頭先重好哋哋㗎,做乜無嗱嗱嗌交?」 呢种情况下【無嗱嗱】同【好哋哋】不可互換

而另一種情況我舉黃子華喺97《秋前算帳》上邊講過嘅一個例子:「好哋哋做乜要收返香港?」 呢個時候換成「無嗱嗱做乜要收返香港?」亦都講得通

以上系我嘅見解,如有錯漏請高人指出
回覆 8# alfonso

我都係諗【好地地】有【冇嗱嗱】嘅意思