QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 19924|回復: 17

[八卦時聞籮] 【四川成都】無知糞青,竟將漢服當和服;蠻不講理,竟令漢服女當眾脫衣

10月16日下午,成都女孩孫婷(化名)遭遇了一件讓她十分氣憤的事,當她穿著一套漢服(曲裾)在某餐館就餐時,突遇一群大學生圍攻,威逼下她不得不在公共場所脫下漢服,最後靠朋友借來的衣服才得以離開現場。

孫婷回憶,昨日她著一身曲裾漢服和另一著漢服的女性朋友到春熙路附近看電影,由於現場人太多,他們于四時許到太平洋對面的某餐館二樓就餐。待坐定後,突然發現一群大學生模樣的人在樓下指指點點。一開始孫婷並沒太在意,過了一會兒卻發現餐廳裏人聲鼎沸,一群大學生沖到樓上,歇斯底里地要求她把衣服脫下來!

孫婷好容易才明白對方誤把漢服當成了和服,於是她開始和對方理論,但卻沒有收到成效。「他們像打了雞血針似的,完全失去了理智,不斷強調『脫衣服』,『你們不脫走不了』,『要燒掉』。」

孫婷認為,從當時的情況看,部分人已經認識到自己擺了「烏龍」,把漢服當成了和服,但在當時的狀況下,局面已經難以扭轉。甚至有帶頭的學生說:「我不管!要平息(樓)下面的情緒!」

在一群暴民的威脅下,孫婷經朋友勸說,只好到餐廳廁所把漢服外套脫下遞出。沒想到對方不依不饒,要她把裙子也脫掉,她只好照辦。這群憤青拿到衣服後,終於慢慢散去,這時孫婷身上只剩下一件T恤衫,躲在廁所沒法出來,還是一個好心人把買給女朋友的褲子送給她,她才得以回到住處。

孫婷昨日在接受採訪時表示:「事發後我本來不想張揚,主要原因是當眾被羞辱,這種事情被擴大是挺丟臉的,而且會給自己帶來傷害。」但在朋友的勸說下,孫婷最終決定通過媒體曝光此事,並公佈事發現場的視頻截圖。

孫婷對這群憤青的行為評論說:「這群青年不瞭解自己國家的文化,身為大學生連基本的個人素養都缺乏,寒窗苦讀那麼多年,書本的修養教育完全成了白費。拿著一流文憑,卻做著魯莽之人的事。這樣的事影響是十分惡劣的,必須予以曝光以教育大眾。」
嘿嘿!佢地唔识汉服,你丝丝唔识港纸,半斤八两啫。
04.jpg 30317185_32803149.jpg 3030278720624118.jpg

事發前video  http://www.myiku.com/hanfu.html

扮鬼扮馬都唔好扮漢人,而家電視啲古代人都係滿清啊Q,邊度有漢人咖?中國人最大嘅敵人係漢人,漢字同漢語,粵人醒目啲,唔好開口埋口都話粵語係古漢語,以免好似呢位啊姐噉惹嚟麻煩。話時話啊姐,人哋遊行係有飯盒攞嘅,妳着成噉係攞景定贈慶?同人爭飯吃小心畀人漢姦。仲唔快啲攞返件旗袍嚟着講返兩句煲冬瓜,釣魚島係滿清嘅故有領土,如果東北口音夠正有叉飯同排骨飯等妳攞。
嘿嘿!佢地唔识汉服,你丝丝唔识港纸,半斤八两啫。
砖拍后尾枕 發表於 2010-10-20 06:38

噉你連紙幣同硬幣都分唔清,岂不是重白癡过班糞糞?!!見過無恥嘅,但未見過好似你咁無恥嘅。見過人翻舊賬,但系未見過好似你噉翻嗰啲自己瘀到盡嘅舊賬,自取其辱嘅。
不過既然你想翻咯,咪陪你玩下囖。

請睇:http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=21394&extra=&page=2(特别留意34樓之後,各位知情人士陸續發表己見後,某兩位「大鄉里」随即收聲,不見蹤影)

「『大鄉里入城』轉頭兄出醜言行大曝光!!」

反而系劳烦你睇清楚人地张贴再去马窒人未迟。棍子话佢贵亲封5蚊港纸利是,佢冇强调指称嗰5蚊系纸币。「港纸」嘅「纸」作「币」解,港纸=港币。除咗你冇人会局限解释为纸币。下次棍子嫁女,佢香港亲戚封5万港纸贺礼过佢,唔通你又话佢吹水:都冇5万面额嘅港纸!

砖拍后尾枕 發表於 2010-2-26 14:40

噉請問,香港硬幣又應該點叫呢?
xiss 發表於 2010-2-26 16:55

好似叫「斗令」、「大饼」卦。问阿单春王子清楚滴。
砖拍后尾枕 發表於 2010-2-26 17:47

你究竟有冇去過香港咖??幫人圓場都要園得好少少吖,港紙=港幣,你勁!!我只係見過人哋將紙幣講成港幣,就未聽過人哋將硬幣將成港紙嘅,你咁犀利,話港紙都可以指硬幣,噉睇嚟你嗰個香港,都幾特別喔!!
再退一步講,唔該你諗下,親戚之間封利是,用硬幣封畀你,咁灰色幽默,係得你先至信

PS,粵嚟粵掂畀你講成「碌蔗」,丹尼你就叫「單春」,使君子你又叫「棍子」,一下次咁多人你都招呼曬,你把口好勁喔
xiss 發表於 2010-2-26 17:53

未去过,省城都好少去。
砖拍后尾枕 發表於 2010-2-26 17:51

村民我心存忠厚,好心话你知李逵个逵唔系读鬼。你坚持要读成鬼都系阁下嘅自由。讨论紧正经嘢,要保持风度。做乜事干忽然发烂咋吖,屌屌声,癫狗都出埋嚟!?你小人家认真顽劣,以怨报德,出言不逊,对天吐痰。既然你系都要拿屎擦面,奋勇出丑,自曝其短,我地外人冇理由拦住你嘅。唔该继续啦。

人地用「识少少扮代表」嚟形容肤浅之人,你就乜都唔识就够胆扮代表,肤浅之极!见你中意问埋晒啲 「你究竟有冇去过香港咖??」「喺唔喺自细喺农村大,未见过世面,」之类嘅问题,亦可见你胸襟之浅薄小家。最鬼搞笑系,以你小人家咁嘅见识,居然好为人师,敦起个款嚟现身说法教育棍子如何摆正心态同富二代、香港人打交道。我唸棍子一众人等挭系笑到小肠气发作都有之,反正我开心咗成晚。发现你哩潎xisi虽然臭啲,但好有娱乐价值。

你写帖自爆,99年你仲系小学鸡。我同你算到尽,当你嗰年系6年鸡。咁你小人家今年约莫23~24岁。再考虑到你嘅智力资质,预埋你小学、中学阶段留咗两年级,咁都最多25~26左右。正路嚟讲,IQ唔低过80嘅人喺咁嘅年龄段,初步涉足社会了解世事已经晓得藏拙。但见你为港纸件事,不懂装懂,信口雌黄,大言不惭,估你智商最高唔会超过70左右。

总而言之,结论就是;同你哩种毫无自知之明、蠢而好自专,愚而好自用嘅冥顽不化之徒讨论正题系冇可能嘅,玩之可也。
砖拍后尾枕 發表於 2010-2-27 16:59

以上係呢為磚兄堅持「港紙=港幣」嘅高見,從佢嘅言行可知,佢呢個時候重系自以為是,以為「港紙=港幣」嘅,重喺道侮辱他人智商,大搞人身攻擊,如此素質,足以證明「一方水土養一方人」呢個道理。

不過呢位磚兄好快就無地自容,因為跟住就有唔少跟帖嘞,睇下後面啲人關於轉兄「港紙=港幣」嘅理論有何評價?

港紙 係可以理解做港幣冇錯
但上面幾位仁兄搬幾多理論都好
真係冇乜香港人會叫五蚊雞做五蚊紙囉
硬野就叫五蚊銀啦
如果使君子收到真係五蚊紙幣 封古董銀紙比你果個親戚都幾大方下

daydreaminghoyi 發表於2010-3-25 14:19

斗令」即「五仙」(半毫),但已経冇咗好耐!

「大餅」宜家都好似好少咁叫。

宜家通過就係叫「散紙/子」(其実我都唔知辺個紙/子?! )、「散銀」或正式名叫「硬幣」。

デンニ王子 發表於 2010-3-26 02:29

咪就系罗,「砖拍后尾枕」呢条友根本就系乡下佬一个,无知白痴,又要扮到好了解香港咁,香港已经几十年唔用斗令呢个词,如果佢去香港咁同人讲野,肯定俾人叼到佢阿妈都唔认得,宜家闹佢系教精佢乍!

人革联  發表於 2010-3-26 12:58

見到後面啲人一個二個接住鬧佢,大巴大巴噉摑佢嘅「港紙=港幣」論,呢位磚兄恐避之不及,馬上消失 ,好嘞,時過境遷,呢位磚兄可能以為我揾唔返啲帖嘞,又見我呢排成日批評內地,可能小農心態發作,新仇舊恨,隨即同我翻舊賬。

殊不知又畀我揾返舊時張帖。本來呢,我以為你知難而退咖喇,點知原來你可以咁無恥,翻舊賬不特止,重想顛倒黑白,好,你不仁我不義 ,我就同你一翻翻到底,將你喺嗰張帖啲醜態貼曬出嚟,畀大家睇睇。
捞B咁野蛮
嘻嘻!丝丝咁唔襟撩嘎,;你唔识港纸事小,智商问题啫,但讲句笑就反面,肚量胸襟浅窄如斯,就系情商问题咯。我地村民啲田俾人强征晒,无地自耕,即即系你话斋无地自容,本砖一样谈笑风生、食得屌得你咁小气,有眼嘅女仔点肯苏你吖,容乜易一时唔得闲陪你去街边吮田螺,你就要死要活、踪井吊颈吖。

嘻嘻!丝丝咁唔襟撩嘎,;你唔识港纸事小,智商问题啫,但讲句笑就反面,肚量胸襟浅窄如斯,就系情商问题咯。我地村民啲田俾人强征晒,无地自耕,即即系你话斋无地自容,本砖一样谈笑风生、食得屌得你咁小气,有眼嘅女仔点肯苏你吖,容乜易一时唔得闲陪你去街边吮田螺,你就要死要活、踪井吊颈吖。
砖拍后尾枕 發表於 2010-10-20 15:38

港纸问题,你重好意思讲?你见唔到人哋后面点样屌你个咩?
砖拍后尾枕」呢条友根本就系乡下佬一个,无知白痴,又要扮到好了解香港咁,香港已经几十年唔用斗令呢个词,如果佢去香港咁同人讲野,肯定俾人叼到佢阿妈都唔认得,宜家闹佢系教精佢乍!

你食唔食得我就唔知,不过我知你确实「屌得」——畀人屌得;
畀人屌到噉佢都重好意思翻旧账,果然够屌 ——天生搏屌;

有错唔认不特止,重要话返人呢样嗰样,认真够无耻——恬不知耻;

我见你上亲论坛,除咗你嗰位农友使君子之外,你对个个都系含沙射影嘅,成肚晦气上嚟就系为咗教训人,系唔系喺农村畀人强征晒啲地,唔忿气啊?但系都冇理由上嚟出气咖,要出气,应该揾你哋村嗰啲村书记村长啊,上嚟发泄出气,似有欺善怕恶之嫌,小农意识作怪,更系小男人所为,令人不齿啊。

其实砖兄你就咪嬲啦,我之所以翻旧帖,都系为咗畀你睇睇后面啲人点样屌叱你,希望可以通过呢啲发言大巴大巴噉样掴醒你呢位农友,等你唔好咁无知白痴,以为人哋香港呢啲现代化大都市重系讲「斗令」至得咖,你条村落后嗟,人哋先进发达兼潮流咖嘛。希望经过此事之后,可以拍醒你,等你擘大眼睇睇农田外面嘅世界。唔系嘅话,你无知就算数啦,搞到你屋企人,你啲仔女都同你一样咁唔知,净识「俺是耕田的」噉就唔好啦。(砖兄,多口问句,你几多代为农啊?你几多年冇出城喇?! )。

我虽然头先发帖翻晒你啲旧账出嚟,搞到你好唔高兴,我系好衰仔,但好似系你翻旧账撩人在先个喔,咁快又话唔玩得啦?么你喺村未听过「先撩者贱,打死无怨」咩?落后嗟,唔会连呢啲常识都唔知啊嘛?所以,你唔怪得我咖,因为系你撩我先咖。

好好好,就此打住,为咗顾全砖兄颜面,今次我认「衰仔」,今次砖兄「小农」一次,我又「小气」一镬,打个平手,冇拖冇欠
呼~~近排先对付愤青五毛,宜家又要问候班心态唔正常敌视城市嘅「农友」,真系「好事」连连
……咁都可以搬嚟呢度继续开始过……港纸个人感觉无乜问题,同港币嘅关系相当于是人仔同人民币咁嗻……无必要啄住晒个「纸」嘅概念挂

可能就係着漢服,先惹起公憤!!!
其实可能班友打住爱国嘅旗号想睇靓女当众除衫嗻~~仲要人地除埋条裙嘅啵
……咁都可以搬嚟呢度继续开始过……港纸个人感觉无乜问题,同港币嘅关系相当于是人仔同人民币咁嗻……无必 ...
zephyrwwong 發表於 2010-10-20 23:03

早就同佢解释过啦,话港纸、加纸、澳纸、扭纸等唔好狭义理解嗰「纸」字。嗨!客家佬话斋:「茅盼法」(冇办法),求其喺街搵嗰盲冇擤督鼻涕富含嘅营养都要高过丝丝个脑好多倍,所以想讲到佢明系冇可能嘅,罢啦

本砖一向助人为乐,丝丝话过你知我世代为农嘎,咁讲系咪令到冇自信嘅你happy少少吖?

丝丝,你千祈唔好同我打平手就算啊,要打到我残先好收受吖
早就同佢解释过啦,话港纸、加纸、澳纸、扭纸等唔好狭义理解嗰「纸」字。嗨!客家佬话斋:「茅盼法 ...
砖拍后尾枕 發表於 2010-10-21 09:14

唔會唔會,我份人從來唔以踩鄉下人為樂嘅,畢竟呢啲係歧視。
你唔信嘅話你可以睇下啊,無論係之前嗰張舊帖抑或宜家啲帖,我都從未主動話你鄉下佬先㗎,我純屬「轉載」

畀人話你係鄉下佬,搞到你要強顏歡笑,與其怪責他人,不如你檢討下自己先啦
事發前video  

扮鬼扮馬都唔好扮漢人,而家電視啲古代人都係滿清啊Q,邊度有漢人咖?中國人最大嘅敵人 ...
drdoom_2009 發表於 2010-10-20 06:48

乜野叫「遠必誅」?
脱什么衣服..报警啊嘛..我着咩衫关你地咩事
回覆 14# 游人

應該係「犯強漢者,雖遠必誅」--漢代名將陳湯。意思係雖然遠在他方,犯我強漢者我必滅之。
回覆  游人

應該係「犯強漢者,雖遠必誅」--漢代名將陳湯。意思係雖然遠在他方,犯我強漢者我必滅之 ...
kingsley 發表於 2010-11-5 22:43

乜「雖」字嘅簡體可以寫成「随」字

真係又學曉野咯
講真,呢單野真係柒到裂開。

我個人覺得呢單野唔應該就咁算。