QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4329|回復: 9

[輸入法] 轻松粤拼输入法3.0可以喺英文版 WindowsXP 喥運行嗎?

我 喺英文 WindowsXP 喥裝咗轻松粤拼输入法3.0之後,進入 Allprograms, 跟住入 轻松粤拼输入法3.0,跟住扲轻松粤拼输入法,但係乜都冇跳出嚟。有邊位仁兄知道點解請指點指點一下,喺喥多謝先。
我都係用Windows XP, 安裝輕鬆粵拼用都冇問題,你試下喺CONTROL PANEL/REGIONAL LANGUAGE/LANGUAGES/DETAILS 睇下有冇輕鬆粵拼。如果冇嘅,可能安裝有問題。
Vncantonese 兄:  
有,我搵倒「輸入法設置 」裏邊有  輸入法,  候選窗,  狀態欄,  快捷鍵。呢四項入便又有好多 setings 例如漢字過濾, 小鍵盤行爲, 會車鍵行爲, 空格鍵行爲,候選項個數, 臨時顯示......等等。呢啲有啲我明,有啲唔明,麻煩你幫解析下。(可能嘅話請俾個詳細説明書我,認真多謝哂。)fanbaochi@hotmail.com
樓主如果選擇使用「內置安裝」,默認會安裝喺「中文(中國)」,無需再次喺all programs裏面運行。如果選擇「外掛安裝」,則需要手動運行一次。
管理員,

「內置安裝」,「外掛安裝」?我唔係好明。我下載咗 EasyCan3-Setup 之後,扲兩下佢就咁同我安裝,我乜都冇做。佢都冇咩選項俾我選,我冇介意喺 all programs 喥運行,而家最緊要係搞明白所有嗰啲 settings 嘅意思,同埋點樣用。我重未熟哂粵拼,啱啱開始。我打呢個回帖重係用緊普拼,好麻煩! 因爲當你打粵語嗰陣時個腦裏邊係諗粵語,你要翻譯成煲東瓜之後先可以打,個腦要多一層處理。尤其是遇到一啲粵語特有字, 詞嘅時候唔知煲東瓜嚸拼,要試幾次先打倒出嚟。你如果有詳細嘅説明書,唔該 send 我一個 copy。(地址 fanbaochi@hotmail.com)
如果你用默認安裝,應該係「內置模式」,喺「中文(中國)」裏面搵返出嚟就得。前提係你英文WindowsXP要安裝中文支持。

另外,說明書喺all programs嘅安裝目錄裏面就有。
我重新安裝過,而家應該係「內置模式」,因爲我隨時都可以喺 Language bar 喥轉換英文,普拼或者輕鬆粵拼。

你所講嗰個説明書搵倒,但感覺好簡潔,可能係俾用過以前版本嘅人睇,對於完全係初哥嘅我就有啲暈。「粤语拼音方案详细教程」嗰橛冇聲音,睇嚟前路茫茫 :-(
冇聲應該係瀏覽器問題,用IE試試,不過要上到Internet先得。
楼主辛苦了,顶顶!

Signature----------------------------------------------------------------------------
We are what we repeatedly do. Excellence, therefore, is not an act, but a habit
ugg boots ugg cardy ugg Tall ugg short UGG Bailey Button
楼主辛苦了,顶顶!
sunnyluck 發表於 2010-11-2 10:04

原嚟係新仔喺度係咁發貼賺粵銀。。。